Kavala bildirisine imza atan büyükelçiler: Türkiye'ye yaptırımlar kapıda, biz işimizi yaptık

Dışişleri Bakanlığı'nın davayı siyasallaştırmakla suçladığı büyükelçiler, 'İşimizi yapıyoruz' dedi.

Kavala bildirisine imza atan büyükelçiler: Türkiye'ye yaptırımlar kapıda, biz işimizi yaptık

ABD, Almanya ve Fransa'nın da aralarında bulunduğu 10 ülkenin büyükelçisinin yayınladığı 'Osman Kavala' açıklamasının yankıları devam ediyor. Tutuklu iş insanı Osman Kavala'nın serbest bırakılması çağrısıyla yaptıkları açıklamanın ardından Dışişleri Bakanlığı'na çağrılar büyükelçiler, Türkiye'ye yaptırımların yolda olduğu mesajını verdi.

DW Türkçe'den Hilal Köylü'nün haberine göre; Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin Haziran ayında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Kavala ile ilgili kararlarını uygulamaması halinde Türkiye’ye yönelik ihlâl prosedürü başlatacağını hatırlatan büyükelçilerin, konseyin bir ay sonra AİHM’e başvuracağını ve Türkiye üzerindeki baskının artırılmasını isteyeceği bilgisini de Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle paylaştılar.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: DAVAYI SİYASALLAŞTIRIYORSUNUZ

Büyükelçilerin Dışişleri Bakanlığı’na Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı tarafından çağrıldığı öğrenilirken, Kaymakçı’nın görüşmede büyükelçilerin ortak açıklamasından duyulan rahatsızlığı şu sözlerle dile getirdiği bildirildi:

“Davayla ilgili ortak açıklama yöntemi akıllıca değil. Davayı siyasallaştırıyorsunuz. Yürüyen bir yargı sürecine müdahale ediyorsunuz. Kabul edilemez. Sizin de uygulamadığınız AİHM kararları var. Sergilediğiniz tavırla kendinize ve ülkenize karşı olumsuz bir algıya neden oluyorsunuz. Sorumlu hareket etmiyorsunuz.”

BÜYÜKELÇİLER: GÖREVİMİ YAPTIK

Bakan yardımcısı Kaymakçı’yla görüşmeye katılan büyükelçiler ise Türkiye’de hukukun üstünlüğü ilkesinin ihlâl edildiğine ve Kavala’nın tutukluluğunun hukuk dışı olduğuna ilişkin görüşlerinden geri adım atmayacaklarını söyledi.

Büyükelçiler, “Biz görevimizi yapıyoruz, yapmayı da sürdüreceğiz. AİHM kararları bağlayıcıdır. Türkiye’ye yükümlülüklerini hatırlatıyoruz. AİHM kararı gereği Kavala serbest bırakılmalı. Türkiye, Kavala’yı neden serbest bırakmadığını açıklamak zorunda. Kavala serbest bırakılmazsa Türkiye’nin ağır yaptırımlarla karşılaşması kaçınılmaz” açıklamasını yaptı.

ALTIPARMAK: ELBETTE KARŞILIĞI OLACAK

İnsan hakları alanında uzman olan hukukçu Kerem Altıparmak ise büyükelçilerin Türkiye’ye Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin ‘ihlâl prosedürü’ başlatacağına ilişkin hatırlatmasının ve uyarılarının ‘çok önemli’ olduğunu belirtirken, “Büyükelçiler bıçağın kemiğe dayandığını açıkça Ankara’ya söylüyorlar. Bakanlar Komitesi bir ay sonra AİHM’e başvuru yapacak ve Türkiye için yeni bir ihlâl kararı daha çıkacak. Elbette bunun hukuki bir karşılığı da olacak” değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan Avrupa Konseyi’nin Bakanlar Komitesi’nin gündeminde AİHM kararını yerine getirmediği gerekçesiyle Türkiye’yi AİHM’e şikayet etmesi de gündeme gelebilir. Avrupalı diplomatik kaynaklar; Türkiye’nin imajının bu süreçte ciddi zarar göreceği uyarısını yaparken, Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nin kurucu üyelerinden biri olduğunun unutulmamasını istiyor.

Etiketler
Türkiye