Çocuklara miras kalan yoksulluk: 'Ne olmak istediğini sorduğunuz zaman...'

Hacer Foggo Fox TV'de İsmail Küçükkaya'nın sunduğu Çalar Saat programında yoksulluğun Türkiye'de geldiği noktayı çarpıcı örneklerle anlattı.

İnsan hakları savunucusu ve aktivist, Derin Yoksulluk Ağı Yönetim Kurulu Başkanı Hacer Foggo Fox TV'de İsmail Küçükkaya'nın sunduğu Çalar Saat programına konuk oldu.

Programda yoksulluğun sürdürülemez boyutları konuşuldu.

Hacer Foggo, Yoksullukla Mücadele Günü’nde iktidarın kendilerine yönelik baskısı ile gündeme gelen kağıt toplayıcılarından Ferdi'nin hikayesini kaleme almıştı.

Foggo, Çalar Saat'te kağıt toplayıcıların yaşadığı sıkıntılara dikkat çekerken iktidar tarafıdan yapılan yardımlarda bebek mamasının, engellilerin ve yaşlıların özel ihtiyaçlarının ihtiyaçların karşılanmadığına dikkat çekti.

Foggo, Küçükkaya'nın sorusu üzerine kağıt toplayıcıların çocuklarının da kağıt toplayıcı olacağını "Önlerinde farklı bir örnek yok" ifadeleriyle belirterek çocukların eğitimlerinin de yetersiz kaldığını vurguladı.

Foggo, yaşlı bir çiftin 30 günlük koronavirüs pandemisi kısıtlamasında 177 liralık gıda ile geçindiğini belirtti.

Hacer Foggo'nun anlatımlarının bir bölümü şöyle oldu:

Derin yoksulluk devreden yoksulluk. Yani çocuklara kalan mirasın da yoksulluk olması. Kimler bunlar güvencesiz çalışan insanlar. Pandemi gibi, ekonomik kriz gibi durumlarda birden bire o yoksulluğun açlığa devrolması.

Bu nedenle Derin Yoksulluk Ağı'nı kurduk. Açık Alan Derneği'nin bir girişimi.

Aynı zamanda bir eşitsizik sorunu çocuklara devredilenin yoksulluk olması. Aynı zamanda bu insanların sadece temel ihtiyaçlara kitlenmesi. Bütün sosyal etkinliklere katılamaması, sadece kiraya, faturaya, çocuğun üniformasına, hastaneye odaklanması...

Bütün yaşamını bu döngü içinde sürdürmesi ve kalan mirasın da çocuklara yoksulluk olması.

Bir çocuğa ne olmak istediğini sorduğunuz zaman söyleyecek hiçbir şeyi yok. Nesiller boyu ona kalan şeyin yokluk olduğunu biliyor.

"HİKAYENİN YOK HALİ"

Derin Yoksulluk Ağı, 17 Ekim Dünya Yoksullukla Mücadele Günü’ne dikkat çekmek ve derin yoksullukla mücadelenin toplumsal bir mücadele olduğunu hatırlatmak üzere “Hikâyenin Yok Hali” kitabını yayımlamıştı.

“Hikâyenin Yok Hali” derin yoksulluk içindeki farklı kişilerin gerçek yaşam öykülerinden oluşuyor. Kâğıt ve plastik toplayıcısı bir çiftten sazını sessiz nöbete koyan Ayhan Ak’a kadar onlarca öyküyü bir araya getiren kitap, derin yoksulluğun yol açtığı hak ihlallerini de göz önüne seriyor.

Kitap, Derin Yoksulluk Ağı’ndan Güliz Kalender, Hacer Foggo, Selen Yüksel, Şevval Şener ve Şeyma Duman’ın sahada yaptığı görüşmelerden oluşuyor.

Etiketler
Hacer Foggo Ordu FOX TV İsmail Küçükkaya