Türkiye'nin yıllar önce tanık olduğu başarı öyküsü: Mahir Gündoğdu şimdi ne yapıyor?

Tunceli Çemişgezek'de yaşayan Mahir Gündoğdu, TEOG sınavında büyük bir başarı kaydederek Robert Kolej'ini kazandı. Buradan mezun olduktan sonra Hollanda'da bulunan Tilburg Üniversitesi’ne giren Gündoğdu, gelecek planlarını Gerçek Gündem'e anlattı.

Türkiye'nin yıllar önce tanık olduğu başarı öyküsü: Mahir Gündoğdu şimdi ne yapıyor?

GERÇEK GÜNDEM - Tunceli Çemişgezek'de yaşayan Mahir Gündoğdu, TEOG sınavında büyük bir başarı kaydederek Robert Kolej'ini kazandı. Buradan mezun olduktan sonra Hollanda'da bulunan Tilburg Üniversitesi’ne giren Gündoğdu, gelecek planlarını Gerçek Gündem'e anlattı.

2002 yılında Tunceli ilinin Çemişgezek ilçesinin Yemişdere Köyünde doğdu. Ailesi ile birlikte geçimlerini tarım ve hayvancılık yaparak sağlayan Mahir Gündoğdu, eğitimini 13 yaşına kadar köy okulunda aldı ve sonrasında 2016’da girmiş olduğu Teog sınavında 1. Olduktan sonra araştırmaları ve çevresinden aldığı bilgiler neticesinde tercihini İstanbul’da bulunan Robert Kolej’inden yana kullandı.

Robert Kolej’inden mezun olduktan sonra, üniversite sınavında göstermiş olduğu başarı sebebi ile Hollanda'da bulunan Tilburg Üniversitesi’ne gitmeye hak kazandı. Gerçek Gündem, 20.08.2021 tarihinde İstanbul’dan eğitimi için Hollanda’ya giden Mahir Gündoğdu ile görüştü. Gündoğdu, hem geçmiş eğitim hayatı ile ilgili hem de bundan sonraki planları ile ilgili açıklamalar yaptı;

* 13 yaşında, doğduğumdan beri yaşamış olduğum köyden ve ailemin yanından ayrılıp İstanbul’a geldiğimde kültürel anlamda başlangıçta çok zorlandım fakat bu zorluk yaklaşık 1 sene sonunda ortadan kayboldu ve çok güzel arkadaşlıklar edindim.

* Okuduğum okulda ilk yıl İngilizce hazırlık eğitimi aldım ve dersler tamamen İngilizce olduğu için başlangıçta çok zorlanıyordum, farklı bir kültürden geldiğim için de arkadaşlarım 1 birim çalışırken benim 5 birim çalışmam gerekiyordu fakat Robert Koleji’nin yabancı dil eğitim seviyesi ve öğretmenlerimiz çok başarılı olduğu için 6 ay’ın sonunda yabancı dil eğitimim çok ilerledi.

* Teog sınavına hazırlanırken köy okulunda bulunan öğretmenlerim, öğretmenlik mesleğinde olması gerektiği gibi her konuda bana çok yardımcı oldular.

* Ailemiz içerisinde yaşamın zorluğu ve para kazanma gerekliliği sebebi ile sürekli eğitim gören sayısı maalesef çok az, fakat annem ve babam benim eğitimim konusunda bana hep destek oldular. Kardeşime de eğitim konusunda destek oluyorlar şuanda kendisi lise 2’ye gidiyor.

* Robert Koleji’nde okuduğum dönemde özellikle başlangıç dönemimde her şey çok zor geliyordu fakat mezun olduktan sonra her şeyin değerini daha iyi anlamış oldum.

* Lise döneminden beri amacım bir şirkette beyaz yakalı bir çalışan olmak yerine, girişimci ruhlu birisi olduğum için kendi işimi yapıyor olmaktı. Zaten lise zamanlarımda da girişimcilik ekosisteminin içerisinde yer alıyordum.

* Girişimcilik ruhum ve kendi işimi yapma isteklerimden kaynaklı olarak Tilburg Üniversitesi’nde İşletme bölümü seçtim.

* Ayrıca Robert yurtdışı eğitim hazırlama sistemi çok güzel oturmuş misyoner bir okul. Öğrenciler üniversite sınavına hazırlanırken çoğunlukla yurtdışı odaklı hazırlanıyorlar bende tercihimi bu yönde kullanmış oldum. Açıkçası Robert’a girerken her şey belliydi bana sadece yapmak düşüyordu ve bende yaptım.

* Z kuşağının göbeğinde bir kişiyim. Ülkenin şartlarını bizzat yaşayan ve farkındalığı yüksek olan bir kuşağız, benim okuduğum dönemin yarısı şuanda eğitim hayatına yurtdışında devam ediyor.

* Sosyal Medya’yı aktif olarak kullanıyorum özellikle Twitter. Ülke gündemini ve haberleri takip ettiğim gibi, tutmuş olduğum takım olan Beşiktaş ile ilgili de haberleri ve gelişmeleri bu şekilde takip etmeye çalışıyorum.

* Eğitim için yurtdışına gitmek en başından beri çok zor bir süreç, örneğin Tilburg Üniversite’sinde yurt olmadığı için ilk aşamada ev konusunda çok sıkıntı yaşadım. Gitmeme çok az kala bir sürede bu sorunu çözebildim.

* Üniversiteden eğitimim için burs alacağım, devletten aldığım herhangi bir burs yok.

* Kendi ülkemde zor şartlarda elde ettiğim başarılardan kaynaklı yapılan haberler gibi yurtdışında da haberler yapılıyor, Hollanda da bulunan bir ulusal kanal gelip burada benimle röportaj yaptı. Yurtdışında eğitim masrafı çok olduğu için ve finansal anlamda da zorlandığım için bu tarz olumlu haberlerin yapılması sponsor ve destek anlamında güzel oluyor.

* Tilburg Üniversite eğitimim sonrasında, Harvard Üniversite’sinde de master yapma hedefim var.

* Seçmiş olduğum işletme bölümü tamamen hedeflediğim ve istemiş olduğum bir bölümdü. Girişimci yapımdan kaynaklı, eğitimimi de bu yönde almak istiyorum, hatta imkanım olur ise mezun olmayı bile beklemeden üniversite eğitim dönemimde startup kurmayı bile düşünüyorum.

* Geldiğim topraklarda yaşanılan sorunları da bildiğim için süt ürünleri ve hayvancılık üzerine girişimcilik çalışmaları yapmayı hedefliyorum, ailem yıllardı tarım sektöründe ve neden markalaşmayalım diye sürekli düşünüyorum. Bunun yanında bir de siber güvenlik sistemleri üzerinde çok ciddi bir açık olduğunu ve bu alanda da yapılacak çok fazla gelişmenin olduğunu düşünüyorum . Şuanlık odak noktam bu 2 sektör üzerinde.

* Şu anki düşüncem eğitim hayatım bittiğinde de yurtdışında yaşamak ve hayatımı buna göre şekillendirmek. Geleceğimi yurtdışında yaşamaya ve çalışmaya göre planlıyor olmak çok güzel olsa da ülkemden gittiğim için burukluk var. Umarım ülke sistemimiz daha verimli bir hale gelir de ben ve benim gibi yurtdışında okumaya ve hayat kurmaya gidenler kendi ülkelerinde, ülkelerine de faydalı olacak bir biçimde yaşayabiliriz.

* Çevremde bulunan insanlar akademik anlamda yurtdışına gitse bile, sosyal medyadan gördüğümüz üzere gençler yurtdışına gidip yaşayabilmek için garson olmayı bile düşünüyorlar ve bunu düşünen mühendislik eğitimi almış insanlar bile olabiliyor.

Etiketler
Tunceli Hollanda Kolej Türkiye