Yusufeli'nde yurttaşlardan TOKİ'ye tepki: Mezar değil ev istiyoruz

Artvin’in Yusufeli ilçesinin yeni yerleşim yerine taşınması için TOKİ tarafından yapılan konutlara hak sahiplerinden itiraz geldi.

Yusufeli'nde yurttaşlardan TOKİ'ye tepki: Mezar değil ev istiyoruz

Yusufeli’nde TOKİ için 13-14 Temmuz’da yapılan kura çekimine tepki gösteren vatandaşlar, söz verilenin aksine zemin ve bodrum katların kuraya tabi tutulduğunu ve 3. Etap 1. Bölgede evlerin şimdiden eskimiş olduğunu dile getirerek çözüm istedi.

Hak sahipleri dün ilçe merkezinde toplanarak taleplerini dile getirip TOKİ'yi protesto ettiler. Avukat Ali Yiğit, "Değerli hemşerilerimiz! Uzun yıllar hepimiz, birlikte bu baraj yüzünden sorun yaşadık, en az 19 köyümüz tamamen ortadan kaldırıldı ancak bugüne kadar o köylere herhangi bir çözüm bulunamadı.

Yine şimdi Yusufeli halkı merkezde birçok sorun yaşadı. Viyadükler yapılırken kule vinçler, insanların balkonlarına girdi, biz sessiz kaldık. Ne için kaldık? Devlet bize şefkatini gösterir, yeni ilçe yerinde bize istediğimiz yerde arzu ettiğimiz şekilde evler verilir diye" dedi.

“Vur Vur İnlesin TOKİ Dinlesin”, “Mezar Değil Ev İstiyoruz” sloganları da atılarak protesto yürüyüşü yapılırken, avukat Ali Yiğit hak sahiplerinin taleplerini şöyle anlattı:

“BODRUM VE ZEMİN KATLAR KURAYA GİRMEYECEKTİ”

"Birçok soruna sustuk, içimize attık, bağrımıza bastık ancak biz bağrımıza bastıkça devleti oluşturan, devleti idare eden Artvin’deki şehircilik yetkilileri, gördük ki kura çekiminden sonra, bize daha önce deklere edilen, evet resmi olarak açıklanmamıştı ancak şifahen olarak deklere edilmişti; 3. bölge ilk başlayan 1. etabın bodrumları, zeminleri kesinlikle kuraya katılmayacaktı.

Bugün bakıyorum ki değil bodrumları, zeminleri halk, kendilerini bile bu bölgeyi komple istemiyor. Neden üç yıl önce yapıldığı için harabe haline gelmişler, dolayısıyla 3. bölgeyi komple istemiyorlar.

Zaten 3.bölge o zaman yapıldığında halk somut olarak gördüğünde eleştirileri dile getirdikten sonra diğer etaplar eleştiriler dikkate alınarak yapıldı. Dolayısıyla birçok konut üretildi, 3. bölgenin yerine yeniden konut üretilebilinir zor şey değil.

“BODRUMLARDA CAN GÜVENLİĞİ YOK”

Görüyorum ki burada uzlaşı olarak 3. bölgeyi kimse istemiyor. Devlet yetkililerinin zemin diye addettikleri yer, zemin değil bodrum. Çünkü yer altına 10 metre gidiyor. Yusufeli’nin yağış rejimi, topoğrafyası dikkate alındığında bodrumlarda insanların can güvenliği yok, sel olunca camdan içeri girecek, biz burada çok zaman yaşadık, bu meyilli arazide bodrumda 10 metre altında insanın kalması mümkün değil. İnsan eşya bile bırakmaz. Dolayısıyla gördük ki 13-14 Temmuz’da çekilen kura bize reva görülen bunlar. Biz, arkadaşlar biliyorum birçok sorun var. Ancak biz bu sorunları, birlikte olarak, birlikte çözebiliriz. Ancak bağcıyı değil üzüm yemek. Bağcıyı dövmeyeceğiz.”

“SİYASETÇİLERİ BURAYA BEKLİYORUZ”

İlçe merkezinde yürüyen kalabalık içerisinden 16 yıldır ilçede mobilya ve beyaz eşya bayiliği yapan İbrahim Demirkıran, “Okula şantiye kamyonları arsından geçerek gidildi. Yani biz burada aldığımız hakları üzerine koyarak pozitif ayrımcılık hakkımızı istiyoruz. Talep ediyoruz söz veren siyasetçileri sokağa davet ediyoruz. Gelip hanımları, halkı dinlesinler. 16 yıldır mobilya ve beyaz eşya bayiliği yapıyorum evlere mobilya ve beyaz eşya girmez hepsini gezdim” dedi.

“Çevre Bakanı Nerede? Halk Burada!” sloganı atarak yürüyen kalabalık arasından bir kadın “Biz Yusufeliliyiz, biz zemin katlarda oturalım Yusufelili olmayanlar 1. bölgede 4. ve 5. katlarda otursunlar bu olacak şey değil” diye seslendi.

“CUMHURBAŞKANI’M BENİ YOK ETME YA”

Gösteriye katılanlardan Murat Genç isimli bir vatandaş da şunları söyledi:

“Sayın Cumhurbaşkanım, ‘Modern bir ilçe yapacağız’ dediniz, görüyorsunuz ola ola zemin bir ilçe olduk. Baraj tamam. Bizim için yapılıyor, Türkiye için yapılıyor çok güzel ama barajı yaparken bizi betona gömmeyin lütfen ya, ne olur ya. Ya baraj tamam ‘En yüksek baraj’ diyorsunuz, dünyaya haykırıyorsunuz. Siyasi geleceğinizi de ona bağladınız, o da belli ama beni yok etme ya. Sayın Cumhurbaşkanı’m beni yok etme ya. Beşinci kattaki evimin fiyatını sen belirliyorsun. Sen alıyorsun elimden. Orada da bana zemini yine sen veriyorsun. Ya ben kimim o zaman, ben kimim?”


Etiketler
TOKİ Artvin Konut