İstismarcıyı koruyan paket komisyondan geçti: Tutuklama için 'somut delil' aranacak!

Cinsel istismarcıların, işkencecilerin ve katillerin tutuklanmasını zorlaştıran 4. yargı paketi, TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Muhalefet, tutuklama için cinsel istismarda delil aranamayacağını söyledi.

İstismarcıyı koruyan paket komisyondan geçti: Tutuklama için 'somut delil' aranacak!

Dördüncü yargı paketi, muhalefetin tüm itirazlarına rağmen Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Önümüzdeki hafta Genel Kurul’daki görüşmeleri başlayacak düzenleme ile istismarcıların ve cinsel saldırı suçu işleyenlerin tutuklanması için somut delil aranması şartı getiriliyor.

Saray’ın yeni yargı paketi ile idari başvurulara cevap verme süresi 60 günden 30 güne, cevap verme süresinin kısaltılmasına bağlı olarak kesin olmayan cevaplar için öngörülen bekleme süresi ise 6 aydan 4 aya indiriliyor.

Kadına yönelik şiddet eylemleriyle daha etkin mücadele edilmesi ve caydırıcılığın sağlanması iddiasıyla eşe karşı işlenen 'kasten öldürme', 'kasten yaralama', 'eziyet' ve 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarında kabul edilen cezayı artırıcı nedenler, eski eşi de kapsayacak.

Teklifle usulüne uygun olarak çağırılıp da mazeret bildirmeksizin gelmeyen tanıklar hakkında verilen zorla getirme kararlarının bildirilmesine ilişkin ilave usul getiriliyor. Bundan böyle mevcut usule ek olarak zorla getirme kararı telefon, telgraf, faks, elektronik posta gibi iletişim bilgilerinin dosyada bulunması halinde bu araçlardan yararlanılarak da tanığa bildirilecek.

ADLİ KONTROL DÜZENLEMESİ

Adli kontrol süresi de sınırlandırılıyor. Ağır ceza mahkemesinin görev alanına girmeyen işlerde adli kontrol en çok 2 yıl olacak. Bu süre, zorunlu hallerde gerekçesi gösterilerek 1 yıl daha uzatılabilecek. Ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde ise adli kontrol süresi en çok 3 yıl olacak. Bu süre, zorunlu hallerde gerekçesi gösterilerek uzatılabilecek. Ancak uzatma süresi, toplam 3 yılı, Türk Ceza Kanunu'nun İkinci Kitap Dördüncü Kısım Dördüncü, Beşinci, Altıncı ve Yedinci Bölümünde tanımlanan suçlar ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlarda 4 yılı geçemeyecek.

İSTİSMARCILARA ÖRTÜLÜ AF

Komisyonda muhalefet milletvekillerinin şiddetle karşı çıktığı, 'tüm katalog suçlarda tutuklama için somut delil şartı' da kabul edildi. Buna göre, cinsel saldırı, işkence, cinsel istismar gibi suçlardan tutuklanabilmek için görüntü benzeri somut kanıta ihtiyaç duyulacak. Bu durumun büyük bir kaosa neden olacağını ifade eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, “Özellikle çocuklara karşı cinsel istismar suçlarında çok değişik sebeplerden dolayı somut ya da fiziki bulgulara rastlanamayacak bir zaman aralığı geçmiş olduktan sonra bu suça vakıf olunabiliyor” dedi.

HDP’li Abdullah Koç ise “Cinsel istismar ve cinsel saldırı suçları gerçek anlamda kişinin beyanına bağlı kalınması gereken ve somut delili de bırakın, somut bir ortamda bile bunu ispat etmesi güç olan bir alandır. Bu hüküm böyle bir saldırı karşısında kişinin vücut bütünlüğünü koruyan, kişinin haysiyetini koruyan Anayasa maddesini çok net bir şekilde ihlali anlamına gelecek. Bu çok ciddi bir şey” dedi.

Etiketler
Muhalefet TBMM