Bitcoin'in yıllara göre fiyatı ve yükselişi

Bitcoin'in yıllara göre fiyatı ve yükselişi

Son zamanlarda herkesin ilgi gösterdiği Bitcoin piyasasında büyük şirketlerin de yatırıma dönmesi ortalığı iyice hareketlendirdi. 2009’da ilk oluşturulduğu andaki değeriyle bugün sahip olduğu değer göz önüne alındığında dijital varlığın değişken fiyatı kısa süreli geçmişinin en göze çarpan ayrıntılardan biri oluyor. Bitcoin’in yıllara göre fiyatı ve yükselişi ile birlikte Bitcoin’in fiyatını etkileyen unsurlar nedir merak ediyorsanız her ikisini de mercek altına aldığımız bu yazımızda sorularınızın yanıtlarını bulabilirsiniz.

Eğer aklınızda bitcoin yatırımı yapmak var ise https://iyioneri.com/bitcoin-siteleri/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Bitcoin’in Geçmişi

Satoshi Nakamoto tarafından geliştirilen Bitcoin fikri, 31 Ekim 2008'de öne atıldı. Yayınladığı mesaj ile bir merkezi olmayan dijital bir para birimi diye ifade ettiği Bitcoin fikrini tüm dünyaya duyurdu. Yönetici kontrolü altında olmayan, bilgisayarlarda depolanabilecek ve halka açık bir işlem geçmişi bulunan ve aracısız olarak kullanıcıdan kullanıcıya yönlendirilebilecek bu kavram kısa sürede büyük ilgi gördü. İşlemlerin kişiler arasında bağ kurulmasına ve geri alınmasına izin vermeyen bu sistem yarattığı güvenle birlikte hızlı bir yükseliş hareketi yakalamayı başardı.

Bitcoin’in Yıllara Göre Fiyatı ve Yükselişi

Bitcoin 2009 senesinde ilk oluşturulduğu zaman fiyatının karşılığı değersiz olarak belirlenmişti. Çok fazla hareket gören bir kripto para birimi olan Bitcoin, bu andan günümüze kadar olan süreçte değişken bir para birimi olarak öne çıkmayı başardı. New Liberty Standard borsa kurumu 2009’un Ekim ayında ilk BTC/USD kurunu yayınlayarak 1 doların karşılığında 1,309 BTC’yi işaret etmişti. Bitcoin piyasasındaki ilk önemli hareket ise 2010 senesinde gerçekleşti. 0,0008USD’den 0,08USD’ye yükselen değeriyle bir kez daha dikkatleri üzerine çeken Bitcoin ilerleyen yıllarda yaşanacak yukarı yönlü ivme için bir anlamda provasını yapmış oldu. Forbes verilerine göre 2010 yılında dolara karşı kuruş değerlerinde bir karşılık bulan Bitcoin, 2011’de 6,05 USD karşılığı yakalayarak yatırımcısına beklentinin karşılığını ödemeye başlamıştı. 2012 senesinde biraz daha değerlenip 8,46 USD seviyesine ulaşan Bitcoin kuru 2013’de büyük bir sıçrama ile 189,54USD karşılığına ulaşmayı başardı. 2014’de 526,02USD’ye ulaşan Bitcoin değeri, bir yıl sonra 2015’de 272,36USD’ye gerileyerek yatırımcısına kaybettirse de 2016’dan sonra büyük bir ivmeyle yükselişine devam etti. 2017’e 4000USD üzerine çıkan değer, 2019’da 7366USD kuruna ulaşmıştı. 2020 yılında ise ortalama 18.000USD seviyesinde olan 1. Nesil Blockchain Bitcoin, 340 milyar dolarlık piyasa değeriyle ilginin odağında kalmaya devam ediyor.

2021 senesi başında 41.000USD değere ulaşan Bitcoin, ilerleyen aylar içinde nasıl bir değer gösterecek merak edilirken Bitcoin’deki bu yükseliş alt coin piyasalarındaki işlem hacminin de artmasına neden oluyor.

Bitcoin’in Fiyatını Etkileyen Unsurlar

- Bitcoin fiyatını etkileyen unsurlar arasındaki ilk belirleyici faktör tabii ki piyasa. Bağımsız bir kripto para birimi olan Bitcoin, alım satım karşılığında yani arz ve talep karşılığında fiyatlandırılmaktadır. Miktarı belli bir varlık olan ve daha fazlası olmayan Bitcoin, gördüğü arz ve talep ile yeniden değerlenir.

- Tek bir yerde işlem görmeyen Bitcoin birden fazla platformda farklı değerlerle değerlendirilir ve oluşan genel ortalama Bitcoin değerini ifade eder. Bu nedenle de dalgalanmalar ve değişkenlikler oluşur. Kısacası veriler, işlem yapılan borsaya göre değişiklik gösterebilmektedir. Eğer başarılı bir yatırım yapmak isterseniz ortalama fiyatı belirli bir borsa seçmeniz doğru bir tercih olacaktır.

-Tüm borsa hareketlerinde olduğu gibi Bitcoin değerinde de spekülatif hareketler dalgalanma ve değer değişikliği yaratabilmektedir. Dijital varlıkların ve kripto paraların da manipülasyona açık olduğunu bir kez daha hatırlatalım.

-Siber saldırıların kripto para ve dijital varlıklar açısından en bariz tehdit olduğunu söylemek mümkün. Bu tip saldırılar sonucunda yatırımcıların kısacık süreler içinde büyük zararlara uğraması mümkün olabiliyor.

-Devletlerin Bitcoin’i yasal sınırları içinde tutmak ve kontrol etmek için yapmayı tasarladıkları hamleler de fiyat üzerinde etkili olmaktadır. Günden güne daha da güvenilir ve ilgi görür bir yatırım aracı olmasıyla devletlerin de düzenleyici birtakım değişiklikler için hazırlık yapıyor olduğuna dair söylentiler kripto paranın değerinde değişimler yaratabilmektedir. Kripto paraların mevcut süreç içindeki durumlarıyla ilgili pek çok ülkede regülasyon çalışmaları duyuluyor ve kanunlardaki yasal düzenlemelerin regüle edilmesine dair bir haber ve hareket de kripto paraların değerine direkt etki ediyor.

-Siyasi ve ekonomik güvensizlikler yatırımcıları geleneksel para birimlerinin dışında tercihler yaparak birikimlerini kripto para birimlerinde değerlendirmeye yöneltmektedir. Özellikle yaşanan ekonomik krizlerin ortaya çıkardığı bu durum hayli dikkat çeker noktaya gelmiştir.

-Söylentiler ve medyanın oluşturduğu beklentiler sayesinde tüm diğer varlıklar gibi Bitcoin ve kripto paralar da değer kazanıp kaybedebilir.

Etiketler
Bitcoin