Dava zamanaşımına uğradı: Torunlar, Türkiye Şeker Fabrikaları’na ait araziye el koydu

Torunlar’ın Türkiye Şeker Fabrikaları’na ait olan 112,9 dönümlük araziyi tescil ettirmesiyle başlayan dava zamanaşına uğradı.

Dava zamanaşımına uğradı: Torunlar, Türkiye Şeker Fabrikaları’na ait araziye el koydu

Kütahya Şeker Fabrikası A.Ş.'deki yüzde 56 kamu payını alan Torunlar Holding’in fabrikanın sahip olmadığı Türk Şeker’e ait 112,9 dönümlük kamu arazisini üzerine geçirmesiyle ilgili dava zamanaşımına uğradı.

BirGün'den Nurcan Yıldırım'ın haberine göre, yıllardır yargıda olan ve yılan hikayesine dönüşen olay, 2004 yılında Torunlar Gıda’nın Kütahya Şeker Fabrikası’nın özelleştirilmesi ihalesini kazanmasıyla başladı. Torunlar Gıda daha sonra hisselerinin yüzde 28'lik bölümünü Kiler mağazalarının sahibi eski AKP Milletvekili Vahit Kiler’in şirketine sattı.

Torunlar Gıda, fabrikanın yüzde 56 hissesinin devri gerçekleştikten hemen sonra fabrikaya ait olmadığını bildiği 112,9 dönümlük araziyi tapuda kendi adına tescil ettirdi. Kütahya Tapu Sicil Müdürlüğünün bağlı bulunduğu Eskişehir Tapu ve Kadastro 17. Bölge Müdürlüğü, tescil işleminin Türk Medeni Kanunu'na uygun olmadığını belirterek, genel müdürlük talimatı istedi.

Konuyla ilgisi bulunan kurumlar arasında, değişik tarihlerde birden fazla yazışma yapılmasına karşın bir çözüme varılamadı. Arsanın, sahibi olan Türk Şeker’e geri verilmesi ile ilgili süreç yazışmalar, müfettiş incelemeleriyle yavaş ilerledi. Şeker Fabrikaları AŞ’nin tescil davasının iptali için dava açmaması ve daha sonra davayı etkin bir şekilde izlememesi Sayıştay’ın raporlarına da yansıdı.

KARAR 10 YIL SONRA VERİLDİ

Torunlar Gıda'nın arsaya el koymasından 10 yıl sonra Eskişehir 2. İdare Mahkemesi, tescil kararının iptaline hükmetti. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ile Kütahya Şeker Fabrikası A.Ş. kararı temyiz etti.

Danıştay, "Dava konusu işlemin davacı tarafından öğrenme tarihinin tespit edilerek süre yönünden sonuca varılması, süre hususunun aşılması durumunda tescil işleminin yolsuz olup olmadığıyla birlikte özelleştirme mevzuatı açısından taşınmazın özelleştirme kapsamında olup olmadığı, kapsamda ise taşınmaz için bir bedel ödenip ödenmediği hususlarının incelenmesi sonucu bir karar verilmesi gerektiği gerekçesiyle kararın bozulmasına karar verilmiştir” ifadelerini kullandı.

SÜRE DOLDU

Davacı karar düzeltme yoluna başvurdu. Danıştay 10. Dairesi, 2019 yılında karar düzeltme talebini reddederek dosyayı yeniden bir karar verilmek üzere Eskişehir 2. İdare Mahkemesi’ne gönderdi. Mahkeme, yetkisizlik kararı vererek dosyayı bu kez Kütahya İdare Mahkemesi’ne sevk etti.Şeker Fabrikaları Genel Müdür Yardımcısı Mesut Sönmezler'in komisyonda verdiği bilgiye göre, mahkemeden mahkemeye dolaşan dosya hakkında 15 Eylül 2020’de davanın süre aşımı nedeniyle reddine karar verildi.

Etiketler
Şeker fabrikaları Türkiye