İBB'den dört haftalık kapanma çağrısı: 'Kaybedecek tek yurttaşımız dahi yok'

Koronavirüs vakaların ciddi bir artışın yaşandığı İstanbul'da, İBB Bilimsel Danışma Kurulu, yurttaşlara gerekli desteğin sağlanması koşuluyla acilen dört hafta kapanma çağrısı yaptı.

İBB'den dört haftalık kapanma çağrısı: 'Kaybedecek tek yurttaşımız dahi yok'

Koronavirüs vaka sayılarında ciddi bir artışın yaşandığı İstanbul'da, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Bilimsel Danışma Kurulu, acilen alınması gereken tedbirleri açıkladı.

Kuruldan yapılan açıklamada, İstanbul’da şubat sonunda 100 bin nüfus başına 89,8 olan vaka sayısının 4 kat artarak; 19-26 Mart haftasında 401,62’ye yükseldiğine dikkat çekildi. Şubat ortasından itibaren saptanan hızlı artışa karşın 2 Mart’ta ‘kontrollü normalleşme’ye geçilmesini eleştiren kurul, aynı tarihte yayımlanan genelge ile restoran ve kafelerin yüzde 50 kapasiteyle açıldığını, sokağa çıkma kısıtlamasından toplu etkinliklere kadar çeşitli alanlarda mevcut kısıtlamaların gevşetildiğini hatırlattı.

''KAYBEDECEK TEK YURTTAŞIMIZ DAHİ YOK''

Ayrıca 30 Mart’ta daha önce faaliyeti durdurulan halı saha, yüzme havuzu vb. tesislerin, internet kafe, bilardo salonu, hamam, masaj salonu gibi işletmelerin de açıldığını kaydeden kurul, “Ayrıca ülke genelinde, ramazan ayı süresince camilerde toplu teravih namazları kılınacağı açıklaması yapıldı. Halkımızın sağlığı söz konusuysa ve salgın nedeniyle bir haftada bin vatandaşımız ölüyorsa ekonomik veya siyasi gerekçelerle tedbirlerin gevşetilmesine seyirci kalınmaması gerekir. Kaybedecek tek yurttaşımız dahi yok” açıklaması yaptı.

ALINMASI GEREKEN 6 TEDBİR SIRALANDI

İBB Bilimsel Danışma Kurulu, acilen alınması gereken tedbirleri ise şöyle sıraladı:

-İşsizlere asgari ücret, kayıtlı ve kayıt dışı çalışanlara tam ücret, işyeri sahiplerine gerekli ekonomik destek sağlanması şartıyla dört haftalık kapanma uygulanmalı. Sağlık, gıda, güvenlik, ilaç gibi hayati önemdeki sektörler dışında tüm işyerlerinde çalışma durdurulmalı, mümkün olan her yerde evden çalışmaya geçilmeli.

-Ulaşılabilen aşılar vakit geçirmeden uygulanmalı, günlük yapılan aşı hızı artırılmalı. Başta öğretmenler, okul çalışanları, toplumla yakın temasta bulunan meslek mensupları olmak üzere tüm toplum hızla aşılanmalı.

-PCR test sayısı en az iki kat artırılmalı; hangi varyantların görüldüğü, kümelenmeler ve bulaş kaynakları düzenli aralıklarla açıklanmalı. Öğretmenlere, okul çalışanlarına, halkla yakın iletişime giren tüm meslek düzenli PCR testi uygulanmalı.

-Pozitif olgulardan ev koşulları müsait olmayan kişiler için otel, yurt ve misafirhaneler tahsis edilmeli. Ülkeye girişte karantina uygulaması yapılmalı, yüksek ve çok yüksek riskli illere giriş ve çıkışlar kontrol altına alınmalı.

-Belli bir gelir grubunun altındaki halka maske temin edilmeli. Muhtarlıklar aracılığıyla çalışanlara günde iki, diğerlerine günde bir olmak üzere ücretsiz maske sağlanmalı.

-Sağlık çalışanlarının iş yükü azaltılmalı, ek atamalarla sayısı artırılmalı, temas süreleri kısaltılmalı, emeklerinin karşılığı olan ücretler ödenmeli. Covid-19 meslek hastalığı sayılmalı.

Etiketler
Ağrı