Bu kadarı da pes dedirtti! Kovid-19 hastaları her gün ilaç almak için toplu taşımaya biniyor

İnönü Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sanal Covid-19 servisi kuruldu. Evde tedavi gören Covid-19 hastaları ilaçlarını almak için her gün toplu taşıma araçlarıyla hastaneye gitmek zorunda kalıyor.

Bu kadarı da pes dedirtti! Kovid-19 hastaları her gün ilaç almak için toplu taşımaya biniyor

Malatya’daki İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde iki “Sanal Covid- 19 servisi kurulduğu” ortaya çıktı.

Hastane bünyesinde kurulan beş Covid- 19 servisinden ikisinin sanal servis olduğu, evde tedavi gören hastaların kayıtlarının bu sanal servise “Hastanede yatıyormuş gibi" kayıt edildiği ve Covid-19 hastalarının her gün ilaçlarını almak için hastaneye gittiği bildirildi.

BirGün’den İsmail Arı'nın ulaştığı ve isminin açıklanmasını istemeyen Turgut Özal Tıp Merkezi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışan bir hemşire, “Sanal Covid-19 servislerinde ayakta tedavi gören hastaların kayıtları var. Kullanılan sistem nedeniyle evde tedavi gören hastaların ‘yatışları’ sanal Covid-19 servisine yapılıyor. Buraya kayıt yapılmazsa hastane eczanesinden hastaların ilaçlarını alamıyoruz. Evde karantinada olan veya tedavi gören hastalar her gün evlerinden çıkarak hastaneye gelip ilaçlarını alıyorlar. Hastalara sadece bir günlük, yani sabah ve akşam dozlarını verebiliyoruz” dedi.

KAĞIT İMZALATTIK AMA YİNE DE GELİYORLAR

Turgut Özal Tıp Merkezi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışan hemşire, “Covid-19 hastaları hastaneye kendi imkanlarıyla geliyor. Sonuçta herkesin arabası yok veya herkesin her gün hastaneye gelip ilaçları alabilecek yakını yok. Bazı Covid-19 hastaları otobüs gibi toplu taşıma araçlarıyla her gün hastaneye gelerek ilaçlarını alıyor. İlaç almak için evden çıktıklarında belki de onlarca kişiye virüsü bulaştırıyorlar. Tabi hastalar bu duruma çok öfkeli ve ‘Neden her gün geliyoruz? Neden bütün dozlarımızı vermiyorsunuz? Biz hasta değil miyiz?’ diye soruyorlar. Hatta biz bu hastalara 14 gün boyunca evden çıkmamaları için ve evlerine kimseyi almamaları için kağıtlar imzalattırıyoruz ama bir yandan da ilaç almaya çağırıyoruz. Burada sorumluluk Sağlık Bakanlığı ile hastane yönetimindedir. Yeterli miktarda ilaç tedarik edilemediği için böyle bir şey yapılıyor diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

***

SANAL SAĞLIK HİZMETİ OLMAZ

“Sanal sağlık hizmeti olmaz” diyen Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz, “Covid-19 tedavisinde kullanılan bazı ilaçların yan etkisi olabileceği için hastanın kardiyak yani kalp anlamında sorgulanması gerekir. Hastanın tüm tetkiklerinin elinizde olmalı ve hastanın gözlemlenmesi gerekir. Ben böyle bir tedavi sürecini doğru görmüyorum” dedi. “Hastaların toplu taşıma kullanmaları hastalığın yayılması için ortam yaratır” diyen CHP Milletvekili Dr. Murat Emir, “İktidarın salgın politikası nedeniyle hasta sayısı o kadar arttık ki artık hastaları kliniklerde takip etmek olanaksızlaştı. Hastalar izolasyon merkezileri kurulmadığı ve yeterince önlem almadığı için evlerin takip ediliyor ama Malatya’daki uygulama da şaşırtıcı ve doğru değil” diye konuştu.

Etiketler
Koronavirüs Türkiye Hastane Üniversite