Ölüm orucundaki avukatlar Aytaç Ünsal ve Ebru Timtik Adli Tıp'ta

Ölüm orucunda olan tutuklu avukatlar Aytaç Ünsal ile Ebru Timtik, bu sabah muayene için İstanbul Adli Tıp Kurumu’na götürüldü.

Ölüm orucundaki avukatlar Aytaç Ünsal ve Ebru Timtik Adli Tıp'ta

Aytaç Ünsal dün gece bulunduğu Burhaniye Cezaevinden, Timtik’in tutulduğu İstanbul’daki Silivri Cezaevine nakledilmişti.

ATK raporunun ardından tahliye talepleri de değerlendirilecek.

Bianet'ten Ayça Söylemez'in haberine göre; İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi, ölüm orucundaki tutuklu avukatlar Ebru Timtik ile Aytaç Ünsal’ın başvurusunu kabul ederek sağlık durumlarının cezaevinde kalmaya uygun olup olmadığının tespiti için Adli Tıp Kurumunda muayene olmalarına karar vermişti.

Burhaniye Cezaevinde tutuklu bulunan avukat Aytaç Ünsal 178 gündür, Silivri Cezaevinde tutuklu olan avukat Ebru Timtik de 209 gündür “adil yargılanma” talebiyle ölüm orucunda. Yargılandıkları ÇHD davasının dosyası Yargıtay 16. Ceza Dairesinde incelemede.

“Artık saatlerle yarışıyoruz”

Bugün Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde düzenlenen Adalet Nöbetinde de bir an önce tahliye kararı verilmesi talep edildi:

“Avukat Ebru Timtik 35 kiloya Avukat Aytaç Ünsal 55 kiloya düştü. Sağlıkları ise her geçen gün biraz daha bozuluyor. Bir gün daha fazla hapishanede tutulmalarının yaratacağı etkiler telafi edilemeyecek aşamaya geldi.

“Bu sabah Adli Tıp Kurumuna sevk edildiler. Şimdi hiç vakit kaybedilmeden oradan raporun çıkmasını ve İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nin bir karar vermesini istiyoruz. Günlerle değil artık saatlerle yarışıyoruz. Yarın öğlen itibariyle Bayram tatili başlayacak ve bizim 24 saatten az zamanımız kaldı.

“Onların taleplerinin kabulü için onlarca meslektaşımız ve Lüksemburg’tan, Pisa’ya, Paris`ten, Sofya’ya 30’un üzerinde baro başkanı mahkemeye başvurdu. Daha iki gün önce Bolonya Barosu Ebru ve Aytaç’ı İnsan Hakları ve Uluslararası İlişkiler Komisyonunun onursal üyesi olarak kabul ettiklerini ilan etti. Bunun anlamı büyüktür

“Pazartesi günü sevk kararı alınıp duyurulduğu anda meslektaşlarımız 37. Ağır Ceza Mahkemesi`ne hitaben faks gön demeye başladılar. Çağrı yapılalı 36 saat olmadan 100’e yakın dilekçe geldi. Avrupa Barolar Federasyonu Başkanı, İtalya Barolar Birliği Yönetim Kurulu üyesi, Nanesi Barosu Başkanı, Torino Barosu Başkanı, ELDH Başkan ve Genel Sekreterleri, AED Başkan ve Genel Sekreterleri, IADL Başkan ve Genel Sekreterleri, Lawyers for Lawyers Başkanı, Fransa DFS Başkanı dilekçe yollayanlar arasında. Filistin’den Güney Kore’ye avukatlar Ebru ve Aytaç’ın derhal tahliyesini istiyor.”