Liseye girişte başarı cezasız kalmayacak!

TEOG’un yerine getirilen yeni sistemin plansızlığı yerel yerleştirmede pilot il seçilen Bursa’da gözler önüne serildi.

Liseye girişte başarı cezasız kalmayacak!

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN/BİRGÜN- Öğrencilere 10 tercih imkânı tanıyan ancak en az iki okul türünü seçmek zorunda bırakarak imam hatip ve meslek liselerine yönlendiren sistemin sancıları gün yüzüne çıktı.

Tüm illerden Bursa’ya gelen rehber öğretmenlerle yeni sisteme ilişkin toplantı yapan MEB, sistem hakkında gelen birçok soruyu yanıtsız bıraktı. Tercih komisyonunda yer alacak rehber öğretmenlere tercihlerin nasıl gerçekleştirileceğine ilişkin sunum yapan Bakanlık temsilcileri, velilerin ve eğitimcilerinin kaygılarını haklı çıkartan açıklamalarda bulundu.

Yeni sistemin öğrencilere yaşatacağı mağduriyetlerden öne çıkanlar şöyle:
»Yeni sistem, özel okullardan ve imam hatip ortaokullarından mezun öğrencilere ayrıcalık tanıyacak. Bu öğrenciler, MEB’in belirlediği eğitim bölgelerinden evlerine uzak olanı tercih etseler dahi bu eğitim bölgesinden mezun olmuş gibi değerlendirilecek

»Yaşadığı bölgede MEB’in “nitelikli” olarak tarif ettiği okulların kontenjanı az olan öğrenciler, sınavda başarılı olsalar dahi kendi eğitim bölgeleri dışındaki “nitelikli” okullara giremeyecek.

»Sınavla öğrenci alacak okulların belirlendiği kılavuzun büyük bölümünü imam hatip ve meslek liselerinden oluşturması öğrencilere büyük mağduriyet yaşatacak. Eğer bir ilde tek bir Anadolu lisesi varsa o lise tüm il için ortak kayıt bölgesi olarak değerlendirilecek

»MEB yeni sistemde adeta başarıyı cezalandıracak. Herhangi bir ilin birinci eğitim bölgesinde bulunan okulun kontenjanı, ikinci ve üçüncü eğitim bölgelerine de paylaştırılacak. Örneğin 100 kontenjanlı bir okulun 50 kontenjanı, birinci bölge için ayrılırken kalan kontenjan diğer eğitim bölgelerine 25’er olarak paylaştırılacak. İkinci eğitim bölgesinde yaşayan ve 26’ncı sıradan başvuru yapan öğrenci, kontenjanın 25 ile sınırlandırılması nedeniyle “başarılı” olsa dahi istediği okula yerleşemeyecek.

»Öğrencilere 10 tercih imkanı tanınsa da en az iki okul türünü seçmeleri zorunlu kılınacak. Tercihlerini istediği tek bir okul türünde yapan öğrencilerin talepleri sisteme kaydedilemeyecek.

Etiketler
Bursa Lise