Bakan Arslan 'Kanal İstanbul'da büyük resmi gördü

Arslan, uzmanların ekolojik dengeyi bozarak mağduriyet yaratacağını belirttiği projenin, ‘mağdur ve mazlumların’ olduğunu söyledi

Bakan Arslan 'Kanal İstanbul'da büyük resmi gördü

Yaşam savunucularının tepkilerine ve meslek odalarının uyarılarına karşın hayata geçirilmesi planlanan Kanal İstanbul projesinin yankıları sürerken, Ulaştırma Bakanı’ndan ilginç bir açıklama geldi. Uzmanların, ekolojik dengeyi bozacağı ve kuraklık başta olmak üzere birçok sorun yaratarak mağduriyete neden olacağını belirttiği proje için Bakan Arslan, “Mağdur ve mazlumların projesi” ifadelerini kullandı.

Bakan Arslan 'Kanal İstanbul'da büyük resmi gördü - Resim : 1

‘Söylediklerinizden utanacaksınız’
Kars’ta bir programa katılan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Kanal İstanbul projesiyle ilgili skandal açıklamalarda bulundu.

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, proje için “Şirketler bir bir iflas ederken, ben orada hafriyat mı kazacağız? Tabii ki durduracağım Kanal İstanbul’u. Ne işimiz olur?” demiş, Saadet Partisi’nin cumhurbaşkanı adayı Temel Karamollaoğlu da göreve gelmesi halinde projeyi devam ettirmeyeceğini söylemişti. Bu sözlerinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, “Şehircilik anlayışı budur, öyle herkesin anlayacağı iş değil bu iş. Öyle kuru kuruya da konuşmakla bu işler olmuyor, icraat, icraat” demiş, muhalefetin tek derdinin Erdoğan ve AKP olduğunu savunan Başbakan Binali Yıldırım ise, “Bunlara kalsa 16 yıldır Türkiye’de yapılan dev eserleri, tünelleri, yolları, hastaneleri balyozla yok edecekler” ifadelerini kullanmıştı.

Bakan Arslan da, söz konusu açıklamalara şöyle yanıt verdi:
“Kusura bakmasınlar Kanal İstanbul elbette ki Recep Tayyip Erdoğan’ın projesidir ama unutmasınlar ki Recep Tayyip Erdoğan’la birlikte 81 milyona mal olmuş bir projedir. O yüzden bu proje sadece bir kişinin projesi değil, bu proje 81 milyonun projesi, dünyadaki mazlumların ve mağdurların projesi. Siz sadece laf söylemekle kalacaksınız. Allah’ın izniyle 24 Haziran’da 12 seçimde olduğu gibi ensenizi kaşıyarak arkanıza bakmadan söylediklerinizden utanmakla kalacaksınız.”

‘Mağdur projesi’ mağduriyet yaratacak!
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İstanbul Şubesi, geçen haftalarda yayımladığı “Kanal İstanbul ve Yenişehir Rezerv Alanları Teknik İnceleme Raporu”nda, proje ile birlikte bölgede yapılaşmanın hızlandığı, kentsel dönüşüm ve doğal alanların yapılaşmaya açıldığı ifade edildi. Raporda, artan göçün kentin su ihtiyacını artırdığı, bölgeye su sağlayan orman ve mera alanlarının yok edilmesiyle bölgenin kuraklığının da giderek artacağı kaydedildi. Öte yandan raporda, yeraltı ve yerüstü sularının ticarileştirilmesinin sonucunda gelecek yıllarda tüm canlılar için susuz yılların ve sağlıksız su kullanımının yaşanacağı aktarıldı.

Etiketler
Kanal İstanbul