Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan 'maske' açıklaması

Fahrettin Koca, "Özellikle kalabalık ortamlarda yoğun ortamlarda maske takılması gerektiği bilim kurulunun da önerisi." ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan 'maske' açıklaması

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca koronavirüs tedbirleri kapsamında vatandaşların maske takması yönünde süren tartışmalar hakkında açıklama yaptı.

Fahrettin Koca'nın açıklaması şöyle oldu:

Hastalık belirtisi olan herkesin maske takması gerekiyor. Giderek vaka sayısının arttığı bölgelerin olduğunu biliyoruz. Bu bölgelerde görülme oranının yükseldiği bölgelerde maske takmanın doğru olabileceği, özellikle kalabalık ortamlarda yoğun ortamlarda maske takılması gerektiği bilim kurulunun da önerisi.

Bize bugüne kadar virüsle ilgili bilgi kaynağımız dünya sağlık örgütü ve Çin'di. Bir kişinin ortalama 2.6 kişiye bulaştırdığını biliyoruz. Biz ortalama virüsü taşıyanın 2.6 kişiye bulaştırdığını biliyoruz. Bizim gördüğümüz, bizim analizlerimizi yapıyoruz. Türkiye yaptığı analizlerini de dünyaya bu bilgiyi aktarmış olacak. Burada bizim gördüğümüz, sadece İstanbul için söylüyorum, tarama yaptığımız gördüğümüz bir vakanın kimlere bulaştırmış olduğunu analiz ettiğimiz İstanbul bir kişinin toplam bulaştırdığı kişi sayısı 16.

Türkiye'nin analizi bir kişi 16 kişiye bulaştırıyor.

Koronavirüs vücutta ne gibi hasarlara yol açıyor?

Havada kaldığı yönüyle ilgili araştırmanın detaylarını bilmiyoruz. Bulaşıcılığın çok yüksek olduğunu bu yüksekliğin bildiğimiz bir metre mesafeden sonra etkisi olmaz gibi durumdan biraz farklı olduğunu söyleyebilirim. Organları direkt etkileyen bir özelliğini bilmiyoruz. Vaka sayısının artmasıyla birlikte yapılacak analizlerle bunu söylemek mümkün olabilir. Mevsimsel bir grip gibi başladığı. Daha organları tutmadan solunum sistemini etkilediği. Kalple ilgili özel anlamda bir tutulumu bugüne kadar bilmiyoruz.

İyi ve kötü simülasyon var mıdır? Çin dünyayı yanılttı mı?

Yanılttığı anlamında söylemiyorum. Bizdeki analizlerin farklı olduğunu ve bununla ilgili bilgilendirmeyi zaten DSÖ'ye yapıyoruz. İki gün önce Avrupa direktörüyle görüştüğümüzde en sağlıklı bilgileri veren ülke olduğumuzu ifade etmiş oldular. Bizim durumumuz şu an İstanbul'da bir kişinin 16 kişiye bulaştırdığı şeklinde. Bir yanıltma anlamında söylemedim.

Birtakım simülasyonlar yapıyoruz. Biz daha enfeksiyonun salgının başındayız. Burada önemli olan temas ve izolasyonun ve mesafenin çok önemli olduğunu ve herkesin bu dönemde mümkünse evinde kendisini izole etmesini dışarı çıkmamasını buna ne kadar uyarsak bu simülasyon o kadar pozitif olur, uymazsak o anlamda kötü simülasyonlar karşımıza çıkar.

Toplam vaka sayısına umrecilerin etkisi

Umreden gelenler de yurt dışından gelenlerden farksız olduğunu söyleyebilirim. En büyük etkinin oran olarak Avrupa olduğunu biliyoruz. Yurt dışından gelen herkeste bir risk taşıdığını bu oranın farklı olmadığını söyleyebilirim.

Etiketler
Koronavirüs Türkiye Bilim Kurulu Fahrettin Koca