Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Toplam can kaybımız 425 oldu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Toplam vaka sayımız 20 bin 921 oldu. Bugün kaybettiğimiz 69 kişiyle can kaybımız 425'i buldu." ifadelerini buldu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Toplam can kaybımız 425 oldu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yeni tip koronavirüs vakalaarı hakkında düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Koca'nın açıklaması şöyle oldu:

Son derece sağlıklı görünenen bir kişi en az 30 kişiye bulaşmtırmıştır.

Eğer virüs taşıyan virüsü bulaştırdığı kişiler temas ettiği kişler izole edilmeseydi tablonun nasıl büyüyeceğini hayal edin. Dün açıkladığımız vaka sayısı 2456'ydı. Dün itibariyle 2456 kişide daha virüs tespit edilmişti.

Dün itibariyle toplam vaka sayımız 18 bin 135'ti. Bu kadar kişi gözlem ve tedavi altına alınmadan önce de virüs taşıyordu. Her birinin sosyal hayatı vardı.Şüpheli görünüp karantinaya alınmadan önce günlük işlerini sürdürüyorlardı. Kalabalık araçlara biniyorlardı. 18 bin 135 hastanın her birini virüs taşıyan kişinin yerine koyun.

Ortada bir gerçek var fakat bu umut kırıcı bir gerçek değil. Virüsün yayılım zincirini kıracak tedbir belli. Temas içinde olmayacağız. Kendimizi izole edeceğiz.

Büyüklerimizi uyarıyorum. Evden çıkmayın. Ailelerimizi uyarıyorum büyüklerimizi riskten koruyun. Gençlerimizi uyarıyorum virüsü taşıyıp taşımadığınızı bilemezsiniz.

Geldiğimiz noktada alınması gerekli yeni tedbirler var. Yayılımın hızını kesecek iki uygulama üzerinde duruyoruz. Genç nüfusun hareketliliği virüsle mücadelemizde en zayıf noktalarımızdan biri.

Bilim Kurulumuz hareketliliğin olduğu bölgelerde hareketliliği kısıtlayıcı tavsiye kararı aldı. Cumhurbaşkanımız bu konudaki takdirlerini kendileri açıklayacaktır. Hastalığa karşı zafer elde etmenin yolu yayılmasını durdurmaktır. Temas ve sosyal hareketlilik azalmazsa başarıya ulaşamayız. Virüsün bütün gücü yayılma fırsatıdır.

Son 24 saatte 16 bin 160 test yapıldı. 2786 daha pozitif vaka tespit ettik. Toplam vaka sayımız 20 bin 921 oldu. Bugün kaybettiğimiz 69 kişiyle can kaybımız 425'i buldu.

Nüfusa göre en riskli illerimiz değerlendirildiğinde İstanbul, Ankara, Konya, Kocaeli, İzmir en riskli iller.

Genç yaşlarda teşhis sayısının düşüklüğü virüse karşı direncin bir işareti olarak algılanmamalıdır. Gençlerimiz hastalığı ya hiç hissetmemekte ya da çok hafif geçirdiğini daha önce de ifade etmiştim.

Son 24 saatte 16 bin 160 test yapıldı. Toplamda 140 bin 716 test yapılmış oldu. Toplam vaka sayımız 20 bin 921, can kaybı 425'i buldu. İstanbul'da 12 bin 231, İzmir'de 1105, Ankara'da 860, Konya'da 601, Kocaeli'de 500 vaka var.

Vefat edenlerin illere göre dağılımı:

25 ilde can kaybımızın olmadığını 56 ilimizde hayatını kaybeden vakalarımızın olduğunu görmüş oluyoruz.

Vefat eden hastalarımızın yaşlarına baktığımızda 50 yaş üzeri vefat sayısının giderek daha fazla artmış olduğunu özellikle erkek oranının daha yüksek olduğunu görmüş oluyoruz.

60 yaş üstünün çok kritik olduğu yoğun bakımda yatan hastaların yüzde 64.4'ünü oluşturuyor. Hayatını kaybeden hastaların da yüzde 80'e yakınını da 60 yaşın üzerinde olduğunu görüyoruz.

Hastaneye ihtiyaç duymaksızın evde takip edebildiğimiz hastaların oranı ise yüzde 86.7'si 60 yaşın altında. Genç de olsa KOAH hastasıysa aynı oranda yaşlı gibi bir risk oluşturduğunu görüyoruz.

Şehirler arası hareketliliği daha fazla kısıtlayıcı tedbirlere ihtiyaç var. Başta İstanbul olmak üzere sokak hareketliliği beklenen düzeye inmedi.

Hepimizin akılda tutması gereken üç kelime, temas, mesafe, izolasyon.

Koronavirüsten hayatını kaybeden sağlık çalışanlarına şehitlik verilmesi

Bu boyutuyla gündeme gelmesi çok istemediğimiz bir durum. Gönül, hiçbir sağlık çalışanımızın kaybedilmesinden asla yana değil. Benim de gönlümden şehit olarak geçmesi yatar. Önümüzdeki günlerde gündeme gelebilecek bir konu.

Etiketler
Koronavirüs Türkiye Fahrettin Koca