Erdoğan: Gece yarısından itibaren 1 Ocak 2000 ve üstü doğumlular sokağa çıkamayacaktır

Bilim Kurulu toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeni tedbirleri açıkladı. Erdoğan, ''30 büyük şehri araç giriş, çıkışına kapatıyoruz. 20 yaş altı bu geceden itibaren sokağa çıkamayacaktır'' dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bilim Kurulu toplantısı sonrası yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgınına ilişkin açıklama yaptı.

Erdoğan'ın açıklaması şöyle oldu:

Dünyanın en gelişmiş ülkelerinin dahi çok ciddi bir bocalama yaşadığı bu süreçte biz gerçekten sağlam bir duruş sergiliyoruz. Türkiye'deki kovid-19 hastalarının veya bunlara hastalığı bulaştıranların önemli bir bölümünde Avrupa ve Amerika seyahatinin olması düşündürücüdür. Batı ülkelerinin sağlık sistemlerinin yeteri kadar kapsayıcı olmaması sebebiyle hastalığın teşhisinde ve tedavisinde yetersiz kaldıkları çok açıktır.

Türkiye en başından itibaren tüm tedbirleri alarak hastalığın ülkemize girişini geciktirmiştir. Hastalığın ilk defa görülmesinin ardından da ülke genelinde de tespit ve tedaviyi başarılı şekilde yürüttük.

Şu an itibariyle dünyada salgından etkilenenlerin tespit edilen sayısı 1 milyon 30 bine, ölenlerin sayısı da 55 bine ulaşmıştır.

Ülkemizde toplamda 20 bin 921 hasta, 425 ölüm, 484 taburcu sayısıyla nüfus ve salgın tehdidi bakımından mukayese edilebileceğimiz ülkelerin tamamından daha iyi bir yerdedir.Salgınla mücadele için gereken temel araçları kendimiz üretiyor olması bizi mutlak dışa bağımlılıktan kurtarmıştır.

Temel gıda maddelerinin neredeyse tamamında kendi kendimize yeterli olmanın ötesinde net ihracatcı konumunda bulunmamızda ülkemize büyük avantaj sağlıyor. Dolayısıyla Türkiye bu küresel salgına ve onunla başlayan bu krize en hazırlıklı ülkelerden biridir. Tek yapmamız gereken birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize sıkı sıkıya sahip çıkarak kurallara harfiyen uymaktır.

Bilim Kurulumuz hastalığın dünyadaki ve ülkemizdeki gelişimini anbean takip ediyor. Buna göre alınması gereken tedbirler de yine bilim kurulunda belirlenerek hükümetimize iletiliyor.

Sosyal izolasyon, sosyal mesafe, temizlik gibi temel kurallara uymayanlar olduğunu görüyoruz. Bunun için gönüllü olarak uygulanması gereken kuralları aşamalı olarak zorunlu hale dönüştürmemiz gerekebiliyor.

Salgınla mücadele çerçevesinde attığımız adımlara bu gece yarısı itibariyle yenilerini ekliyoruz.

- Bilindiği gibi daha önce şehirlerlarası toplu taşımayı izne bağlamıştık. Kendi arabalarıyla yolculuk yapanları da şehir girişlerinde kontrole tabii tutuyorduk.

- Bu gece itibariyle 30 büyük şehri ile akciğer rahatsızlıklarının sık görüldüğü Zonguldak ilimizi belirli istisnalar haricinde araç giriş çıkışına kapatıyoruz.

- Bu şehirlerimize gıda, ilaç ve temizlik malzemesi gibi zorunlu ihtiyaç malzemeleri nakliyle içişleri bakanlığı genelgesinde belirtilen sektörlerin lojistik araçları dışında giriş çıkış yapılamayacaktır.

- Şehir içinde ve uluslararası taşımacılık yapan araçların transit geçişi devam edecektir. Giriş çıkışı yasağını ilk etapta 15 gün süreyle uygulayacağız. Gerekirse daha da uzatacağız.

Bir arada bulunmak yasak

- Sokaklar dahil tüm kamuya açık mekanlarda asla bir arada bulunulmayacak, sosyal mesafeye en az 3 adım olarak riayet edilecektir. İkazlara uymayanlara gereken idari ve adli cezalar tereddütsüz şekilde uygulanacaktır.

- Ülkemizin tamamında daha önce 65 yaş üzerine uyguladığımız sokağa çıkma kısıtlamasını 20 yaş altı için de getirmektir.

- Gece yarısından itibaren 1 Ocak 2000 ve üstü tarihli doğumlular da sokağa çıkamayacaktır.

- Bununla gençlerimizi de çocuklarımızı da ciddi manada kontrol altına, karantina altına almak zorundayız.

Maske takmak zorunlu

- Dışarıya çıkmak zorunda kalan vatandaşlarımız için de yeni bir uygulama başlatıyoruz. Yarından itibaren pazar yerleri ve marketler gibi insanların toplu şekilde bulunduğu tüm alanlarda herkesin maske takması zorunlu olacaktır.

İnsanların toplu olarak çalışmaya devam ettiği işyerlerinde de benzer tedbirler alınacaktır.

Türkiye genelinde de insan hareketliliğini azaltmak için gereken tedbirleri almayı sürdüreceğiz.

Ülkemizde hayatı ne zaman normale döndürebileceğimiz 83 milyon olarak bizlerin elindedir. Kurallara ne kadar iyi riayet edersek salgının seyrini o derece hızlı kontrol altına alır ve tehdidi tamamen ortadan kaldırabiliriz. Aksi halde üzüntüyle takip ettiğimiz kimi ülkelerin durumuna düşmemiz kaçınılmazdır. Bu içi boş bir söz değildir. Attığımız her adımda bu güvenin tezahürlerine şahit olabiliyoruz.

Yardımlar 1 milyarı geçti

Kampanyanın üçüncü gününde SMS hariç 304 bin kişi ve kuruluşumuz 1 milyar 61 milyon liralık yardım yaparak kardeşliğimizin gücünü göstermiştir. Ülkemizin bu sıkıntılı gününde yardım kampanyamıza katılan dayanışma ortaya koyan vatandaşlarıma ve kurumlarımıza şahsım, milletim adına şükranlarımı sunuyorum. Her ne kadar CHP genel başkanı başta olmak üzere kimi kesimler bu kampanyayı itibarsızlaştırmaya çalışmışsa da milletimiz bu fitne odaklarına kulak vermemiştir.

Halbuki bizim tarihimizde çok sayıda bu tür dayanışma örnekleri vardır. Mesela, Kurtuluş Savaşı başlarken Mustafa Kemal Atatürk Tekalifi Milliye denilen 10 maddelik bir emir yayınlamıştır. Bu emirle milletimizin elinde bulunan silahtan cephaneye, makineden binek hayvanlarına kadar savaşta ihtiyaç duyulan hemen her malzemenin belirli bir oranı talep edilmiştir.

Cemil Taşçıoğlu'nun adı Okmeydanı Eğitim Araştırma Hastanesine verilecek

Kendi tarihlerini bilmeyenler bugün devletimizin yürüttüğü yardım kampanyasını dahi sabote etmeye çalışarak milletten ne kadar uzak olduklarını bir kez daha göstermişlerdir. Salgın sürecinde en büyük yükü omuzlayan sağlık çalışanlarımıza da ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Milletimiz doktorundan hemşiresine, teknisyeninden temizlik görevlisine kadar tüm sağlık çalışanlarımızın gösterdiği fedakarlığı asla unutmayacaktır. Bu vesileyle geçtiğimiz günlerde kovid-19'tan kaybettiğimiz Cemil Taşçıoğlu hocamızın adını Okmeydanı Eğitim Araştırma Hastanemize vereceğimizi, bu hastanenin artık hocamızın adıyla bir şehir hastanesi olarak anılacaktır.

Cemil hocamıza Allah'tan rahmet diliyorum. Eşine, tüm ailesine sabırlar diliyorum. Bu salgında hayatını kaybeden tüm vatandaşlarıma da Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum.

Etiketler
Koronavirüs Türkiye Bilim Kurulu Lula Recep Tayyip Erdoğan