Osman Kavala 'casusluk' suçlamasıyla bir kez daha tutuklandı

Osman Kavala hakkında yeni bir soruşturma açıldığı ve tutuklama kararı istendiği ortaya çıktı.

Osman Kavala 'casusluk' suçlamasıyla bir kez daha tutuklandı

Gezi Parkı soruşturmasında hakkında tahliye ve beraat kararı verilen ancak tahliye edilmeden 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında tutuklanan iş insanı Osman Kavala hakkında yeni bir soruşturma açıldığı ve tutuklama kararı istendiği ortaya çıktı.

HDP Milletvekili Ahmet Şık, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Osman Kavala'ya 'TCK 328. madde uyarınca 'casusluk' suçlaması yöneltildiği' ve yeni bir soruşturma açıldığı bilgisini verdi.

Şık, Kavala'nın tutuklama talebiyle İstanbul 10. Sulh Ceza Hâkimliği'ne sevk edildiğini ve SEGBİS aracılığıyla ifade verdiğini yazdı.

Gezi Parkı eylemlerine ilişkin davada beraat ettiği gün, 15 Temmuz darbe teşebbüsüyle ilgili bir soruşturma kapsamında tutuklanan iş insanı Osman Kavala hakkında yeni bir tutuklama talebi çıkarıldı. Mahkemede "Casusluk" suçlamasıyla savunma yapan Kavala hakkında tutuklama kararı veridli.

Avukatlar Prof. Dr. Köksal Bayraktar, Deniz Tolga Aytöre ve İlkan Koyuncu, 25 Şubat’ta Osman Kavala’nın tutukluluğuna itiraz etmişti. Osman Kavala’nın avukatları birinci yargı paketi ile kanunlaşan soruşturma aşaması için azami tutukluluk süresi olan iki yıllık sürenin 25 Şubat 2020 yılı itibarıyla dolduğuna dikkat çekmişti. Avukatların bu itirazı sonrasında, Kavala hakkında İstanbul 9. Sulh Ceza Hakimliğinin kararı bekleniyordu.

Odatv’nin öğrendiğine göre, Osman Kavala için “casusluk” iddiasıyla verilen tutuklama talebinin ardından 10. Sulh Ceza Hakimliği, Osman Kavala’nın SEGBİS ile savunmasını aldı. Kavala sorgusunun ardından "casusluk" suçlamasıyla tutuklandı.

Osman Kavala iki yılı aşkın süredir tutuklu olarak yargılanıyordu.

KAVALA'NIN İFADESİ

Şüpheli Osman Kavala, SEGBİS ile verdiği ifadesinde "HTS kayıtlarında benim Henri Barkey ile herhangi bir telefon görüşmesi yapmamış olduğum ortaya çıktı. Benim çalışma ofisim otellerin olduğu çevrededir. Aynı baz istasyonunun kullanılması oldukça doğaldır. Benim casusluk faaliyetini yapabilmek için gerekli olan herhangi bir bilgiye sahip olmam, bilgiye erişmem mümkün değildir. Ben sivil toplumda çalışıyorum. Benim temasta olduğum insanlarda sivil toplum örgütüdür. Benim devletle ilgili insanlara temasım söz konusu değildir. Henri Barkey ile konferansta tanıştık. Bunun dışında bir tanışıklığımız yoktur. Benim darbe girişimine ne bir katkım ne de bir devlet sırrına erişmem söz konusudur" şeklinde konuştu.

Etiketler
Gezi davası Osman Kavala Soruşturma