Rabia Naz Komisyonu nihayet toplanıyor!

Meclis’te 5 partinin ortak önerisiyle kurulan Rabia Naz Komisyonu'nun 3.5 ayın ardından gelecek hafta çalışmaya başlaması bekleniyor.

Rabia Naz Komisyonu nihayet toplanıyor!

Meclis’te 5 partinin ortak önerisiyle kurulan Rabia Naz Komisyonu'nun 3.5 ayın ardından gelecek hafta çalışmaya başlaması bekleniyor. Komisyon faaliyete geçtikten sonra kızının ölümünün intihar olmadığını belgelerle anlatacağını ifade eden Rabia Naz’ın babası Şaban Vatan, “Bu saatten sonra insanlardan vicdan beklemiyorum. Adaletin sağlanmasını bekliyorum” dedi.

Giresun Eynesil’de şüpheli şekilde ölen Rabia Naz Vatan başta olmak üzere benzer çocuk ölümlerinin araştırılması için kurulan Meclis Komisyonu, aradan geçen yaklaşık 3.5 aya karşın hâlâ çalışmaya başlamadı. 5 partinin ortak önergesiyle kurulan komisyonun gelecek hafta üyelerinin belirlenip Meclis Genel Kurulu’nda okunduktan sonra faaliyete geçmesi bekleniyor.

Gazete Duvar'dan Serkan Alan'ın haberine göre Rabia Naz’ın ölümü kamuoyunda tartışmalara yol açınca konu Meclis’e taşınmış CHP, HDP ve İYİ Parti’den olayın araştırılması için Meclis’te Komisyon kurulması istenmişti. Tartışmalar büyüyünce AK Parti İstanbul Milletvekili Nurettin Canikli’nin ilk imzacısı olduğu bir araştırma önergesi de hazırlanarak Meclis’e sunuldu. MHP de benzer bir önerge sununca tüm önergeler Meclis’te birleştirilerek görüşüldü. 5 partinin ortak önerisiyle 17 Temmuz 2019’da Meclis’te araştırma komisyonu kurulması kararı alındı.

Rabia Naz’ın ölümü başta olmak üzere çocuk ölümleriyle ilgili inceleme yapacak Komisyon’un 12 kişiden oluşması, 3 ay görev yapması ve gerektiğinde Ankara dışında da çalışması kararlaştırıldı.

KARARDAN SONRA MECLİS TATİLE GİRDİ

Rabia Naz Komisyonu’nun kurulmasından 1 gün sonra Meclis yaklaşık 2.5 ay süren yaz tatiline girdi. Komisyon üyeleri henüz belli olmadığı için çalışma yapılmadı.

Komisyon’un yeni yasama döneminin başladığı 1 Ekim’den itibaren hızla çalışması bekleniyordu. Ancak geçen 3 hafta içinde de komisyon faaliyete geçmedi. Edinilen bilgiye göre Meclis’te grubu bulunan 4 siyasi parti Komisyon’a verecekleri üyelerin isimlerini geçtiğimiz hafta Meclis Başkanlığına bildirdi. CHP de pazartesi günü üyelerini Meclis Başkanlığına bildirecek. Üyelerin isimlerinin bu hafta Meclis Genel Kurulu’nda okunmasının ardından Komisyon’un çalışmalara başlaması bekleniyor.

‘BU SÜREÇ ÇOK ÇOK UZUN SÜRDÜ’

Kızının ölümünün ardından hukuk mücadelesine başlayan ve birçok şehirde eylem yapan Şaban Vatan komisyonun henüz çalışmaya başlamamasına ilişkin, “Rabia Naz olayının arkasında siyasi eller örtbas etme durumu net olarak ortada olduğu için biz de parlamentoda gündem olmasını ve Meclis’te incelenerek bütün süreçte yapılan adaletsizliğin her yönüyle ortaya çıkarılıp gereğinin yapılmasını talep ediyoruz. Bu süreç çok çok uzun sürdü. Meclis tatile girme aşamasında kabul gördü. Bu tarihten itibaren komisyonda kimin olacağı belirlenmeye çalışılıyor ve umut ediyoruz ki bir an önce sonuçlara ulaşılsın” diye konuştu.

‘BU SAATTEN SONRA İNSANLARDAN VİCDAN BEKLEMİYORUM’

Komisyona çağrılmayı ve burada tüm yaşananları anlatmayı bekleyen Şaban Vatan komisyonda söz hakkı verilmesi halinde olayın intihar olmadığını belgelerle anlatacağını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Komisyon üyelerine Rabia Naz’ın ölümünün bir intihar olmadığını net bir şekilde anlatacağım. Rabia Naz’ın aldığı hasarlar belli. Çorabı saç tokası kayıp. Otopsi raporunda araç çarpması olduğu, ayağının üzerinden geçtiği içindeki organ hasarlarının durumlarının da dahil olduğu her şey belli. Tıbben de Rabia’nın yüksekten düşerek o durumda olmasının mümkün olmadığı net. Aynı zamanda kişilerle ilgili olarak ve olay yeriyle ilgili GSM olarak konumlarının çıkarılarak, metruk evle ilgili incelemelerin yapılmasını kimin konumları olay anında orada olduğunun ortaya çıkarılmasını isteyeceğim. Onların vicdanlarına muhakkak sesleneceğim. Vicdan olmadıktan sonra istediğimiz kadar seslenelim ne elde edeceğiz ki. Önemli olan resmi olan durumların ortaya tüm açıklığıyla çıkarılması. Bu saatten sonra insanlardan vicdan beklemiyorum. Adaletin sağlanmasını istiyorum. Eğer vicdanlı olmuş olsalardı Rabia Naz’ın katillerini bugüne kadar içeriye alıp gereken cezaları çektirirlerdi.”

Etiketler
Rabia Naz Vatan