Hasadı yeni yapılan ürünlerle daha iyi oluyormuş... 1 yıl boyunca bozulmuyor

Salça, hasadı yeni yapılmış domates veya biber ile hazırlanırsa daha iyi oluyormuş. İşte salça yaparken bilinmesi gerekenler

Hasadı yeni yapılan ürünlerle daha iyi oluyormuş... 1 yıl boyunca bozulmuyor

Salça, domates veya biber ile yapılan bir sos türüdür. Genellikle yemeklere lezzet katmak için kullanılır. Salça yapmak için taze ve olgun domates veya biber kullanmak önemlidir. Hasadı yeni yapılmış olanlar daha iyi sonuç verir. Salça yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Öncelikle domates veya biberleri iyice yıkamak önemlidir. Ardından kabuklarını soyup, çekirdeklerini çıkarmak gerekmektedir.

. Hazırlanan salça cam kavanozlara doldurulmalı ve serin bir yerde saklanmalıdır. Salça, yemeklerde kullanılabileceği gibi çeşitli soslar ve marinatlar için de kullanılabilir. Ayrıca salçanın uzun süre dayanabilmesi için steril bir şekilde hazırlanması önemlidir. Salça yaparken hijyen kurallarına dikkat etmek ve temiz bir ortamda çalışmak gerekmektedir.

DOMATES SALÇASININ TARİFİ

-İyice yıkadığınız 40 kg domatesi dörde bölün ve elle ovuşturup çıkan fazla suyu süzün.

-Mutfak doğrayıcısına koyup püre olana kadar yaklaşık 10 saniye çekin.

-Çekirdek ve kabuklarından ayırmak için iliştirden (kevgirden) geçirin.

-Çıkan domates püresini hava geçiren çuvala koyup, iple bağlayıp, altına bir şey koyup, süzdürmek için altı boş bir yere asın. İlk aşamada çıkan suyu yemek ve çorbalarda değerlendirmek üzere kullanabilirsiniz.

-Çuvalı, bu şekilde suyu süzülene kadar yaklaşık 1 gün bırakın.

Hasadı yeni yapılan ürünlerle daha iyi oluyormuş... 1 yıl boyunca bozulmuyor - Resim : 1

KAVONOZLARI KAYNAR SUYLA STERİLİZE EDİN

-Ertesi güne kadar iyice süzülen ve fazla suyunu kaybedip yavaş yavaş kurumaya başlayan domates püresini pişirmek üzere altı geniş bir tencereye alıp, ocağın altını açın.

-Tahta kaşıkla sürekli karıştırın ve kıvamı koyulaşmaya başlayınca 20ml zeytinyağı ve 400 gr kaya tuzunu ilave edip pişirmeye devam edin.

-Salça olacak pürenin miktarına ve tencerenin genişliğine göre bu süre 45 dakika ile 2 saat arasında değişebilir.

-Kavanozları fırında veya kaynar suda sterilize edin. Muhakkak yeni kapak kullanın. Kapaklar ayrı satılıyor.
-Salça hazır olduğunda kavanozlara doldurun. Kaşığın tersi ile salçayı bastıra bastıra, hiç hava kalmayacak şekilde yerleştirin.

-Kapatmadan kağıt peçete ile kenarlarını iyice silip üzerine hava ile temasını kesmek için zeytinyağı döküp, serin ve karanlık bir yere kaldırın.

-Tüm kavanozların üstü için toplamda 100 ml zeytinyağı yeterli olacaktır.
-Açılan salça kavanozunu, kullandıktan sonra buzdolabında saklayabilirsiniz