Hasadı sürüyor. Yerine göre üreten birçok ilde 1 milyon TL kazanıyor..

Ülke genelinde kış mevsimi olmasına rağmen çilek hasadı yapılabiliyor. Birçok üretici yerine göre 1 milyon TL gelir elde edebiliyor. Peki çilek yetiştiriciliği nasıl yapılır?

Hasadı sürüyor. Yerine göre üreten birçok ilde 1 milyon TL kazanıyor..

Çilek yetiştiriciliği, ülkemizde kış mevsiminde dahi başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilen bir tarım faaliyetidir. Bu durum, üreticilere önemli gelir fırsatları sunmaktadır. Özellikle verimli topraklarda ve uygun iklim koşullarında yapılan çilek yetiştiriciliği, yerine göre 1 milyon TL gibi ciddi gelirler elde etmeyi mümkün kılabilmektedir.

Çilek yetiştiriciliği yapmak isteyenlerin dikkat etmeleri gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır. Bunların başında uygun tarla seçimi gelmektedir. Verimli ve geçirgen bir toprağın tercih edilmesi, bitkinin sağlıklı bir şekilde büyümesini ve meyve verimini arttırıcı etkiye sahiptir. Ayrıca güneş ışığına ve suya erişimin kolay olması da büyük önem taşımaktadır.

Küçük bir serayla başladıkları çilek üretiminde yıllık 70 tona ulaştılar

Sinop'ta yılın kadın mikro girişimcisi ödülüne layık görülen 4 çocuk annesi Alime Çekirdek, eşiyle başladıkları çilek üretimini 5 yılda 3 bin metrekare alana çıkararak üretimde yıllık 70 tona ulaşmayı başardı.

Hasadı sürüyor. Yerine göre üreten birçok ilde 1 milyon TL kazanıyor.. - Resim : 1

Mertoğlu köyünde oturan Alime Çekirdek, eşi Ümit Çekirdek ile 2016'da çilek üretimi yapmaya karar verdi.

Kadın girişimci olarak Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Sinop Şubesi tarafından verilen mikrokredi ile küçük bir çilek serası oluşturan Çekirdek, eşinin de desteğiyle topraksız tarım uygulamasıyla üretim hacmini büyüttü.

Aradan geçen süreçte seralarının büyüklüğünü 3 bin metrekareye ulaştıran ve yıllık 70 ton çilek üretimi yapmaya başlayan Alime Çekirdek, başarısıyla yılın kadın mikro girişimcisi ödülüne de layık görüldü.

Alime Çekirdek, AA muhabirine, yurt dışında çalışan eşinin ülkeye dönmesinin ardından tarımla uğraşmaya başladıklarını söyledi.

Bir dönem sebze yetiştiriciliği yaptıklarını ancak gelirinin az olmasından dolayı çilek üretimine yöneldiklerini anlatan Çekirdek, "Seramızda topraksız tarım uygulamasıyla çilek üretimi yapmaya başladık. Verimin güzel, talebin de çok olması üzerine seralarımızı büyütmeye karar verdik." dedi.

Aldığı mikrokredi desteğiyle de üretim alanlarını genişletmeye başladıklarını vurgulayan Çekirdek, şöyle devam etti:

"Seramızı bir dönüme çıkardık ancak taleplere yine yetişmekte zorluk çektik. Geldiğimiz noktada 3 bin metrekare alan üzerinde çilek üretimi yapıyoruz. Ürünleri pazarlamada sorun yaşamıyoruz. Aileler çocuklarıyla buraya gelerek çilek topluyor. Özellikle çocuklar çok seviniyor. Uygulama bu şekilde olduğundan pazar sıkıntımız olmuyor. Aynı zamanda bazı işletmelerle çalışıyoruz. Onların ihtiyaçları oluyor. Eğer çok fazla çilek olursa pazarda kendimiz de satış yapıyoruz."

Kaynak: Anadolu Ajansı