OVP'nin bile gizleyemediği kara tablo: 3 yılda 123 milyar dolar borç faizi nasıl ödenecek?

İktidarın sıcak para bulmaktaki çırpınışları sürerken, Birgün yazarı Hayri Kozanoğlu, mevcut ekonomi yönetiminin 3 yılda 123 milyar dolar dış borç faizi ödeyerek 'tarihe geçmeye' çalıştığını yazdı.

OVP'nin bile gizleyemediği kara tablo: 3 yılda 123 milyar dolar borç faizi nasıl ödenecek?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yabancı yatırımcının ilgisinin Türkiye’ye arttığını ve önemi bir finansman imkanı sağlanacağını söylemesine rağmen, Türkiye’nin Körfez ülkelerine yeni ziyaretler yapacağı öngörülüyor.

Birgün yazarı Hayri Kozanoğlu bugünkü yazısında, Türkiye’ye en az 100 milyar dolar taze kaynak gerektiğini belirttiği yazısında şunları kaleme aldı:

“Türkiye gerçekten yabancı fonlara acilen gereksinim duyuyor mu? Merkez Bankası’nın Ağustos istatistiklerine göre önümüzdeki 1 yılda ödenmesi gereken borç miktarı 211 milyar dolar. Orta Vadeli Program’a göre 2024 yılı için öngörülen cari açık ise 34,7 milyar dolar. 2023 yılının 42,5 milyar dolarlık bir açıkla kapanması bekleniyor. Kaba taslak resmi rakamlara göre bile bulunması gereken kaynak 250 milyar dolar. Bu kısa süreli borçların bir kısmının dış ticaret finansmanı kaynaklı olduğunu, bir kısmının ise yabancıların mevduatlarından kaynaklandığını biliyoruz. Bunların otomatikman yenileceğini varsaysak bile; 27,2 milyar doları kamuya, 36,5 milyar doları özel sektöre ait olmak üzere 1 yılda ödenmesi zorunlu 63,7 milyar dolar dış borç bulunuyor. Öyleyse, cari açıkla birlikte en az 100 milyar dolar taze kaynak gerekiyor”

EN ELVERİŞSİZ KÜRESEL ORTAMDA PARA ARAYIŞI...

AKP iktidarının iktidara gelmesinden bu yana en elverişsiz küresel ortamda para arayışına girdiğinin altını çizen Kozanoğlu, “Sonra biraz geri çekilse de, 10 yıllık Amerikan tahvillerinde faizler 19 Ekim günü 2007’den beri ilk kez yüzde 5’i aştı. Çünkü ABD’de bütçe açıkları artıyor, Merkez Bankası FED bilançosundan tahvil boşaltıyor, başta Çin, birçok ülke ABD finansal piyasalarından uzaklaşıyor vb. Böylelikle 25 trilyon dolarlık ABD tahvil piyasasında fiyatlar düşüyor, getiriler artıyor. 2 yıllık tahvillerin faizi de yüzde 5,10 civarında seyrediyor.

Tüm bunlar Türkiye için neden önemli? Çünkü pratikte ABD hazine kağıtları borçlanma faizinize baz oluşturan risksiz faiz oranını temsil ediyor. Siz ancak bunun üzerine çoğunlukla CDS ile temsil edilen kendi risk priminizi ekleyerek borçlanabilirsiniz. Jeopolitik ortamın da etkisiyle Türkiye’nin CDS primi 425 puana çıktı. Bu risk primini ekleyince, dolar cinsinden en düşük, yüzde 9 – 9,50 civarında borçlanabileceğiniz ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.

123 MİLYAR DOLAR BORÇ FAİZİ ÖDEYEREK TARİHE GEÇMEYE ÇALIŞAN İKTİDAR

Kozanoğlu, mevcut ekonomi yönetiminin 3 yılda 123 milyar dolar borç faizi ödeyerek tarihe geçmeye planladığına dikkat çektiği yazısında şöyle yazdı:

"Kamuoyuna Mehmet Şimşek ve ekibinin doğru yolda olduğu; ancak ne yazık ki, geçmişteki hatalar, özellikle piyasacı MB başkanı Naci Ağbal’ın görevinden azledilmesi vakasının getirdiği olumsuz imaj nedeniyle çabalarının meyvesini şimdilik toplayamadığı mesajı veriliyor. Bu rakamları görünce insanın aklına ister istemez, “Şimşek arzuladığı borçları bulamazsa halimiz nice olacak da, eğer bulursa, önümüzdeki yıllarda ülkeyi daha parlak bir gelecek mi bekleyecek?” sorusu geliyor. Sonunda karşımızda kısa dönem hedeflerine ulaşsa bile 3 yılda 123 milyar dolar borç faizi ödeyerek tarihe geçmeyi planlayan bir ekonomi yönetimi var."

Etiketler
Mehmet Şimşek Ekonomik kriz Hazine ve Maliye Bakanı