Tatil bitti, ekonomi gündemi ısınıyor

9 günlük bayram tatili bitti... Türkiye gözünü ekonomi gündemine ve tekrarlanacak İstanbul seçimlerine çevirdi.

Tatil bitti, ekonomi gündemi ısınıyor

9 günlük bayram tatili bitti... Türkiye gözünü ekonomi gündemine ve tekrarlanacak İstanbul seçimlerine çevirdi. Seçimlere kadar açıklanacak faiz oranları ve işsizlik rakamları merakla bekleniyor.

Vatandaşın bir gözü tatilde de dolarda olurken son iki ayın en düşük seviyeleri görüldü. Ardından dolar/TL 5.85 seviyesinden yeni haftaya başladı.

İstanbul seçimlerinin yeniden yapılacağı 23 Haziran tarihine kadar ekonominin gözü kulağı seçimlere ilişkin gelişmeler, Türkiye-ABD-Rusya üçgenindeki savunma sanayii anlaşmaları ve küresel ekonomik gelişmelerde olacak. Biz tatildeyken ABD Merkez Bankası uzun süre sonra faiz indirebileceği sinyalini verdi. Bu Türkiye için oldukça önemli. Doların faizinin düşmesi gelişmekte olan ülkelere sermaye akışını tekrar hızlandırabilir.

Fed Başkanı 4 Haziran'da yaptığı açıklamada ticari gerilimlerin etkilerini yakından takip ettiklerini büyümeyi destekleyecek hamleler yapacaklarını söylemişti. Powell'ın bu sözleri olası bir faiz indiriminin işareti gibi algılandı. İşte seçime kadar beklenen en önemli ekonomik göstergeler:

12 HAZİRAN: TCMB FAİZ KARARI

Piyasalar 12 Haziran Çarşamba günü Merkez Bankası'nın açıklayacağı politika faiz oranını da merak ediyor. Politika faizi şu an yüzde 24 seviyesinde. Merkez Bankasının seçim öncesinde politika faizine dokunması pek beklenmiyor.

17 HAZİRAN: İŞSİZLİK

17 Haziran pazartesi günü işsizlik rakamları açıklanacak. İşsizlik şu an Türkiye ekonomisinin en hayati sorunlarından biri. Mayıs ayında açıklanan Şubat dönemi işsizlik rakamlarına göre geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında 1 milyon 376 bin kişinin daha işsiz kaldığı açıklanmıştı. Kayıtlı işsiz sayısı ise 4 milyon 730 bin kişi. İşsizlik oranı yüzde 14.7.

17 HAZİRAN: BÜTÇE DENGESİ

Nisan ayı bütçe rakamlarına göre merkezi yönetim bütçe açığı, harcamalardaki artış trendinin giderleri tetiklemesi ve ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın gelirlere negatif etkisiyle yılın ilk dört ayında yüzde 135.1 artışla 54.5 milyar TL'ye yükselmişti. 17 Haziran pazartesi günü mayıs ayının bütçe açığı rakamları belli olacak.

19 HAZİRAN: ABD FAİZİ

Fed Başkanı Powell’ın indirim sinyali açıklamasından sonra 18-19 Haziran tarihindeki Fed toplantısının önemi biraz daha arttı. Gedik Yatırım Algoritmik İşlemler Müdür Yardımcısı Gizmen Nalbantlı geçtiğimiz günlerde sozcu.com.tr'ye yaptığı açıklamada, “Fed uzun zaman sonra ilk kez faiz indiriminden bahsetti o yüzden aşağı yönlü hareket ediyor” demişti. Amerikan Merkez Bankası en son toplantısında faizleri yüzde 2.25-2.50 seviyesinde tutmuştu.

Etiketler
Türkiye ekonomisi Seçim Türkiye Bayram Tatili