Dolar dün gece neden yükseldi? İşte yanıtı...

2019'da 5.30 TL dolaylarında başlayan dolar gece yarısı rekor seviyede yükseldi. Japonya piyasalarının kapalı olduğu gece yarısı işlemlerinde hacim darlığı sebebiyle dolar/TL gece 02:00'de 5.72'ye kadar çıktı.

Dolar dün gece neden yükseldi? İşte yanıtı...

Dolar kurunun TL karşısında bu kadar bir anda sert yükseliş göstermesinin sebebi uluslararası piyasalarda görülen volatiliteden dolayı riskten kaçış ve Asya'daki hacimsiz işlemlerde algoritmaların tetiklenmesi olarak gösteriliyor.

Küresel ekonominin yavaşladığı endişeleri ile Çin imalat PMI verisinin ardından yen gibi güvenli liman kabul edilen para birimleri dolar karşısında değer kazandı.

Amerika'da bazı devlet hizmetlerine ödenek bulunamaması ve ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımlarına tahmin edilenden önce ara vereceği beklentisi de yatırımcıların temkinli davranmasına neden oluyor.

-

ABD'de federal hükümetin kapalılık halinin devam etmesinin yanı sıra Çin'de açıklanan son veriler sonrası ekonomik aktiviteye ilişkin endişelerin artmasıyla küresel piyasalarda risk iştahı azaldı. Türk lirasının da içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin para birimlerini doğrudan etkileyen negatif havada dün akşam fitili ateşleyen Çin'in imalat PMI verisi oldu. Bu veri aralık ayıda daralma bölgesine geçerek beklenmedik düşüşle 49.7'ye indi. Veri düşük gelince yen gibi güvenli liman kabul edilen para birimleri ve altın dolarkarşısında değer kazandı. Hisse senetleri, para birimleri, borsalar ve petrol ise düşmeye başladı.

Altın fiyatları yüzde 0,30 değer kazancı ile 1.285 dolara çıkarken ham petrol fiyatı yüzde 1.39 değer kaybı ile 44.87 dolara indi. Brent petroldeki fiyat düşüş de yüzde 0,78'i geçti.


Dolar/TL dün gece saatlerinde illikit piyasada 6.4486 seviyesine kadar yükseldikten sonra bu sabah güne 5.45 civarında başladı. Bankacılar, Asya piyasası kaynaklı işlemlerin günlük işlem hacmi "birkaç milyar dolar olan bir piyasada birkaç milyon dolar hacim" ile gerçekleştiğini belirttiler. Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Dün gece saatlerine baktığımızda 6 seviyesi üzerinden birkaç milyon dolar hacimle birkaç işlem gerçekleştiğini görüyoruz. Apple'ın kâr uyarısı ve Asya piyasalarındaki sert satışlar yen TL işlemlerinde stop loss emirlerini tetiklemiş görünüyor. Günlük işlem hacimlerine bakıldığında birkaç milyar dolarlık bir piyasa gece saatlerinde geçen işlemler ise birkaç milyon dolar ile sınırlı" diye konuştu.

"Küresel satış baskısı TL açısından belirleyici"

Dolar/TL 2018 yılını 5.30 seviyesinden tamamladıktan sonra yılın ilk işlem gününde akşam 17:30 civarında 5.3990'a kadar yükselmişti. Yükselişini gece saatlerinde de devam ettiren kurda 6 seviyesinin üzerinden birçok işlem görüldü. İlgili işlemler hacmin düşük olduğu saatlerde gerçekleşirken, bu sabah ise kur saat 08 52 itibarıyla 5.4496/5.4620 seviyesindeydi. Asya piyasalarındaki satış baskısına dikkat çeken bir başka bankanın döviz masası işlemcisi ise, "TL'deki iki günlük değer kaybını 5.30'dan 5.50'ye değerlendirmek gerekiyor. Yani TL yeni yılın ilk iki gününde yüzde 4.5 değer kaybetti" dedi ve ekledi:

"Geri kalan işlemler Asya seansında yanlış ya da hacimsiz piyasada çalışan stop-loss emirleri kaynaklı. Yılın ilk iki gününde yaşanan sürece bakarsak küresel riskten kaçış çok kuvvetli. Küresel büyüme endişeleri bu denli kuvvetliyken ABD faiz artırım hızı ve ticaret savaşları kuvvetli satış baskılarını da beraberinde getiriyor. Küresel satış basksının bu kuvvette devam edip etmeyeceği TL açısından da belirleyici olacak" diye konuştu.

Etiketler
Japonya Rekor