Atilla Yeşilada: ‘‘Kışın ekonomi öyle bir burun üstü çakılacak ki beygir dopingi versen Mart’ta ayağa kalkmaz’’

Ekonomist Atilla Yeşilada, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve kabinesinin mali genişleme önemleriyle resesyona çözüm bulmaya çalıştığını ancak Mart’a kadar ekonominin düzelmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Atilla Yeşilada: ‘‘Kışın ekonomi öyle bir burun üstü çakılacak ki beygir dopingi versen Mart’ta ayağa kalkmaz’’

Ekonomist Atilla Yeşilada, 'Kredi kıtlığı kış resesyonu diyor' başlıklı yazısında ekonomiye ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Para Analiz’de FÖŞ (Fevkalade Önemli Şahsiyet) rumuzuyla bankacılık, finans ve makro ekonomi üzerine yazıları kaleme alan ünlü ekonomist, ‘‘Seçim kazanmak için tek şansı ekonomik büyümeyi azdırmak olan rejimin de eli boş değil. Hükümet adım adım devreye soktuğu mali genişleme önlemleriyle durgunluğa çare olmaya çalışıyor. Ama şunu anlamıyor. VERGİ FERAGATİ ekonomiyi teşvik değil! Çünkü zaten kazanmayanın vergi ödemediği bir ülkede yaşıyoruz. Erdoğan da cebinden para harcamaya razı değil. Bir, “nass”ı öyle, ikincisi cephaneyi Mart’a saklıyor, seçim öncesi büyük halk dalkavukluğu taarruzunda kullanacak. Bırakalım, öyle yapsın. Kışın ekonomi öyle bir burun üstü çakılacak ki, popodan şırıngayla beygir dopingi versen Mart’ta ayağa kalkmaz” dedi.

“BANKALARDA TÜKETİCİ KREDİ FAİZLERİ YÜZDE 60 BANDINA KADAR ÇIKMIŞ DURUMDA”

61 yaşındaki ekonomist son iki ayda üst üste yapılan indirimlerle politika faizinin yüzde 12’ye düşmesine rağmen kredi faizleri ve konut kredilerinin bunun dört ila beş katı olduğuna dikkat çekiyor.

Atilla Yeşilada, ‘‘Bankalarda tüketici kredi faizleri yüzde 60 bandına kadar çıkmış durumda. Vatandaş ihtiyaç kredilerinde yıllık yüzde 27 ile yüzde 60’a varan oranlarda maliyetle karşı karşıya kalırken, konut kredilerinde yüzde 15’den başlayıp yüzde 49’lara kadar çıkıyor. Kamu bankalarında sıfır konuta yüzde 1,20, ikinci el konutta yüzde 1,29 olan krediler ise zor onaylanıyor. ‘Yakında’ devreye girmesi beklenen yeni KGF teşvikinin soruna çare olacağı düşünülebilir, ama artık emin değilim. Çünkü, krediler yine sadece ihracatçıya ve üretim-yatırım yapan KOBİ’lere tahsis edilecek, daha dün Cumhurbaşkanımız bu ekibi yatırıma davet etti. Maalesef hükümette kimse bu kesimlerin kredi talebi ve teminatının ekonomiyi büyütmeye yeterli olmayabileceğini akıl edemiyor’’ ifadelerini kullandı.

“ERDOĞAN NE YAPILMASI GEREKTİĞİNİ FISILDAYANLAR BURUNLARIYLA KUYRUKLARI ARASINDAKİ FARKI BİLMİYOR”

Sonbahar-kış döneminde döviz kuru üstünde yukarı yönde baskıların yoğunlaşacağını ve daha şimdiden geçen hafta 1,7 dolar milyar satan Merkez Bankası’nın kuru kontrolde zorlandığını belirten Yeşilada, ABD’nin yaptırım tehdidini yineledikçe, bireysellerin dövize koşacağını o esnada BDDK’nın her krediyi sıkı denetime alarak bankaların iştahını iyice kısacağını savundu.

Dün sabah yaptığı kahvaltılı toplantıda kendisine Erdoğan hükümetinin ekonomi politikasını sorduklarını söyleyen ünlü ekonomist yanıtını yazısının satırlarına şöyle aktardı:

‘‘(Onlara) ‘Yok öyle bir şey’ dedim. ‘Birinin yaptığını öteki bozuyor’. Daha da kötüsü Erdoğan’a ne yapılması gerektiğini fısıldayanlar burunlarıyla kuyrukları arasındaki farkı bilmiyor.’’

Etiketler
Atilla Yeşilada Kabine