Kavcıoğlu korkuttu, yandaş medya hedef gösterdi: Sıra patronların kasasına mı geldi?

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun sanayicileri döviz stokçuluğuyla suçlamasının ardından iş insanlarının para trafiklerinin takip edildiği gündeme geldi. Gerçek Gündem'e konuşan ekonomistler ise, 'hukuksuzluğa' dikkat çekti.

Kavcıoğlu korkuttu, yandaş medya hedef gösterdi: Sıra patronların kasasına mı geldi?

GERÇEK GÜNDEM - ÖKKEŞ TAŞKIN

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun da katıldığı toplantıda ticari kredi faizlerinin yüzde 40'ı aştığını belirterek ekonomi politikalarını sert sözlerle eleştirdi. Kavcıoğlu ise, sanayicilerin şikâyetlerine anlam veremediğini söyleyerek "Kredilerle gidip döviz aldınız, hepsinin listesi var" dedi.

Kavcıoğlu sanayicileri ayrıca “stokçuluk yapmakla” suçlarken, “90 milyar dolar bankalarda parası var şirketlerin. 20 milyar dolar da yurtdışında, bunlar kayıtlı. Şirketlerin yurtdışında kayıtsız 500 milyar doları var deniyor. Yüzde 90’ı yalan olsa yüzde 10’u doğru olsa 50 milyar dolar” dedi. İSO Başkanı Bahçıvan ise, bu suçlamaya itiraz etti ve “çok tehlikeli ithamlarda bulunuyorsunuz” eleştirisini yöneltti. Toplantıda bir anda tansiyon yükseldi.

İŞ İNSANLARININ PARA TRAFİĞİ TAKİP Mİ EDİLİYOR?

Kavcıoğlu'nun iddialarının ardından hükümete yakın Sabah Gazetesi Ekonomi Haberleri Müdürü Dilek Güngör, sosyal medya hesabından "İşadamları ucuz kredi alıp, dövizi nasıl stokluyorlar, mevduat hesaplarında görünmüyor?' diyorlar. Ne mi yapıyorlar? Bankalardaki kasalara ya da yurtdışı transferlere bakın… Geçen gün Merter’de bir bankada iki kasada 1 milyon 100 bin Euro çıktı" iddiasında bulundu.

"KİMSENİN AÇMA HAKKI YOK"

Kavcıoğlu’nun bu çıkışının ardından Güngör'ün gündeme getirdiği iddiaları değerlendiren Ekonomist Hurşit Güneş, 'hukuksuzluğa' dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:

"Bankadaki kilitli kasayı kimsenin açma hakkı yok. Ancak benim varlığımda bana ait olan bir kasanın ölümüm halinde varislerim başvuruda bulunarak, mali memur eşliğinde açılabilir. Ya da adli bir olayda savcı kararıyla açılabilir. Bir diğer olarak (banka kasası olmayan) muhasebe kasasını sadece maliye inceleyebilir."

"PİYASAYA KORKU SALAN BİR BAŞKAN OLMAZ"

Kavcığlu'nun sanayiciye yönelik sözlerine de değinen Güneş, "Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'nun ne konuştuğunun bir önemi yok. İş insanlarının döviz almasını eleştiriyorsan ekonomi politikasını gözden geçirmek gerekmektedir. Yanlış politikalardan dolayı üreticiler, döviz ihtiyacında bulunuyor. Çünkü banka döviz kurunu tutamıyor. Bir fabrikanın ithalat ihtiyacından dolayı döviz stoku yapması çok normal. Stok yapmadan nasıl çalışsın. Piyasaya korku salan bir Merkez Bankası başkanı olmaz, güvence veren olur. Gelinen noktada Kavcıoğlu'nun piyasalarda iletişimi kötü bir noktaya erişti. Kavcıoğlu, elindeki verilerle hareket etmesi gerekirken Cumhurbaşkanı'nın talimatları doğrultusunda hareket ediyor. Faiz politikası diye bir politika olabilir ama enflasyonist koşullarda düşük faiz politikasını gidip sanayiciye savunmaya kalkarsanız hiçbir itibarınız kalmaz. Bir Merkez Bankası başkanında olması gerekenlerden bir tanesi finans piyasalarına güven vermesi gerekir. Kavcıoğlu'nun Merkez Bankası'na atandığı gün döviz piyasasına baktığımızda hangi nitelikleri olduğunu görürüz" ifadelerini kullandı.

"ALGI YAPMAYA ÇALIŞIYORLAR"

Ziraat Bankası Eski Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşcu ise, "Bu iddiaların doğru olduğunu düşünmüyorum. Kesinlikle böyle bir şey yapamaz. Ancak savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunda mahkeme kararıyla açılır. Bu tür parasal olguların üzerinden açılması imkansız. İş insanlarını korkutmaya yönelik algı yapmaya çalışıyorlar" diye konuştu.

Etiketler
Merkez Bankası Para Trafik Döviz