Bakan Nebati 'çarklar dönüyor' dedi, rakamlar tersini gösterdi

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. ''Enflasyonu kalıcı olarak tek haneye indirmeyi hedefliyoruz'' diyen Nebati, ''Çarklar dönüyor, istihdam 30 milyonu aştı, ihracatta her ay rekorlar kırılıyor'' dedi.

Bakan Nebati 'çarklar dönüyor' dedi, rakamlar tersini gösterdi

GERÇEK GÜNDEM - Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması ile Finansal Kurumlar Birliği 10. Olağan Genel Kurulunda konuştu.

Bakan Nebati 2022 büyüme mesajında "Sanayide çarklar dönüyor. Öncü göstergeler bu yılın ilk çeyreğinde güçlü büyüme eğilimi gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Nebati, enflasyonla ile mücadele vurgusunu kullanarak "Enflasyonla mücadele en öncelikli konularımızdan biri olarak karşımıza çıkmaktadır, önümüzdeki süreçte enflasyonu kalıcı olarak tek haneye indirmeyi hedefliyoruz. Enflasyonist ortamı fırsatçılığa çevirmeye çalışan kimseye izin vermeyeceğiz" dedi.

ENFLASYON RAKAMLARI TERSİNİ GÖSTERDİ

Nebati'nin enflasyon açıklaması sonrası akıllara daha önce yaptığı enflasyon açıklamaları geldi.

Bakan Nebati, ocak ayında Bloomberg'e yaptığı açıklamalada enflasyonun ocakta pik yapacağını fakat 2023 seçimlerine Türkiye'nin enflasyonda tek haneyle gireceğini söyledi.

Nebati'nin şubat ayında yaptığı açıklamada ise, enflasyonun nisan ayında zirveye ulaşacağını fakat yüzde 50 seviyesini aşmayacağını söyledi. Daha sonra Nebati, yaptığı açıklamada aralık ayından itibaren enflasyonun düşeceğini öngürdü.

Nebati'nin enflasyon öngürüleri tutmazken nisan ayında yıllık enflasyon yüzde 69,97'e yükseldi.

ÇARKLAR TIKANDI

''Çarklar dönüyor, istihdam 30 milyonu aştı'' diyen Bakan Nebati, istihdam verilerini de görmezden geldi.

TÜİK verilerine göre; işsizlik oranı mart ayında bir önceki aya göre 153 bin kişi artarak 3 milyon 894 bin kişi oldu.

TÜİK'in açıkladığı verilerin ardından kendi raporunu yayımlayan DİSK-AR’a göre ise, Türkiye’de geniş tanımlı işsiz sayısı 8,5 milyon oldu.

CARİ DENGE PATLADI

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın düşük faiz istemi ve üretim ve ihracatla birlikte cari dengede fazla verilmesini öngören ekonomik planı da işe yaramadı.

''İhracatta her ay rekorlar kırılıyor'' diyen Nebati, Merkez Bankası verilerini de görmezden geldi.

Banka verilerine göre, yurt içinden sağlanan nakdi krediler, yurt dışından sağlanan nakdi krediler ve ithalat borçları sırasıyla 1 milyar 465 milyon dolar, 131 milyon dolar ve 410 milyon dolar artış kaydetti.

İhracat alacakları ise 798 milyon dolar azaldı.

Yine Merkez Bankası verilerine göre, ödemeler dengesi şubat ayında 5,15 milyar dolar cari açık verdi. Bu rakamın ardından 12 aylık cari açık 21,85 milyar dolara yükseldi.

''BİZ NE YAPTIĞIMIZI GAYET İYİ BİLİYORUZ''

Sosyal medya hesabı üzerinden 22 Kasım 2021 tarihinde paylaşım yapan AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, ''Biz ne yaptığımızı, ne için yaptığımızı, nasıl yaptığımızı, hangi risklerle karşı karşıya bulunduğumuzu, sonunda ne elde edeceğimizi gayet iyi biliyoruz. İnşallah önümüzdeki aylardan itibaren politikalarımızın günlük hayattaki olumlu yansımalarını görmeye başlayacağız'' ifadelerine yer vermişti.

Etiketler
Enflasyon Nureddin Nebati Rekor Hazine ve Maliye Bakanı