Şeref Oğuz: Ekonomi politikasındaki her doğaçlama eğer rota yoksa mutlaka bir krizle sona eriyor

Dünya yazarı Şeref Oğuz, "Türkiye’nin para politikası doğaçlama gidiyor" başlıklı yazısında, "Her doğaçlama; eğer rota yoksa mutlaka bir krizle sona eriyor." diye yazdı.

Şeref Oğuz: Ekonomi politikasındaki her doğaçlama eğer rota yoksa mutlaka bir krizle sona eriyor

Ekonomi yazarı Oğuz, "Türkiye’nin Ortodoks para politikasından uzaklaşarak heteredoks para politikasına geçişiyle birlikte para politikasında doğaçlama ilerleme dönemi de başlamış oldu. Doğaçlama, müzikteki emprovize ya da bizim Türk musikisinde, “taksim” gibi bir şey… O anki hale uygun icra…" değerlendirmesini yaptı.

Yazısında, "Faiz neden önemsizleşti?" ve "Doğaçlama bizi nereye taşır?" sorularına yanıt veren Oğuz, şunları kaydetti:

Merkez Bankamız para politikasından sadece faiz anlıyor. Onu da indirme yönünde kullanarak… İndirdiği faizi kamu bile ciddiye almadığından politika faizinin önemi kalmadı. Sadece bankalara fon aktarmakta ve kur korumalı mevduatta dövizden gelecek ilave katkıyı hesaplamada kullanılır oldu.

Her doğaçlama; eğer rota yoksa mutlaka bir krizle sona eriyor. Doğaçlama, günü kurtarmaya yönelik anlık, fazla düşünülmemiş adımları tanımlar. Riskleri fazladır, tutarlı değildir, çözdüğünden fazla sorun üretir. Şu anda para politikasının dünya ve iç piyasa şartlarına göre şekillendirildiği gibi…

Yazının tamamını okumak için tıklayın.

Etiketler
Para Türkiye