Ekonomi yazarı Aktaş: KKM uygulamasından Hazine'ye 13.5 milyar lira kur farkı yükü bindi

Ekonomi yazarı Aktaş, "Kur korumalı mevduatta aralık ayında açılan hesapların vadesi doldu ve Hazine'ye 70 milyar lira tutarındaki bu hesaplar için 13.5 milyar lira kur farkı yükü bindi." diye yazdı.

Ekonomi yazarı Aktaş: KKM uygulamasından Hazine'ye 13.5 milyar lira kur farkı yükü bindi

"KKM yükü, hem açılan hesap tutarının ocak ayında hız kesmesi, hem de başlangıç kurunun yüksek olmasının etkisiyle nisanda daha düşük bekleniyor." değerlendirmesini yapan Dünya yazarı Aktaş, "Bu uygulamanın çok iyi gittiği, çok ilgi gördüğü, ekonomiyi düze çıkardığı söyleniyor söylenmeye de detayla ilgili veriler nedense pek açıklanmıyor zaten. Dedik ya, Hazine’ye bu ödemeler sırasında ne kadar yük bindi, bu hiç gündeme getirilmedi, adeta unutturulmak istendi. Bu durumda iş başa düştü!" diyerek kur korumalı mevduat hesabıyla ilgili analizlerini paylaştı.

Aktaş, Bakan Nureddin Nebati'nin açıkladığı ilk 1 aylık sonuçlardan hareketle şu değerlendirmeyi yaptı:

"Kur korumalı 70 milyar liralık mevduata üç ayda yıllık yüzde 17, üç aylık yüzde 4.25 üstünden yaklaşık 3 milyar lira faiz işledi.

Ancak aralık sonundan mart sonuna kadar geçen dönemde kur artışı faizden çok fazla olduğu için hesap sahiplerine yüklü miktarda kur farkı ödendi.

Özellikle 28 Aralık’a kadar olan dönemde başlangıç kuru çok düşüktü. Örneğin 27 Aralık’ta hesap açtıranlar, üç aylık vadenin dolduğu 28 Mart itibarıyla yüzde 29.85’e ulaşan kur artışıyla rekor gelir elde etti. Sonuçta 70 milyar liraya 13.5 milyar lira kur farkı işledi."

Yazının tamamını okumak için tıklayın.

Etiketler
KKM Uygulama