Ekonomi yazarı Aktaş: Herkes biliyor ki, Merkez Bankası'nın faiz kararı toplantı salonunda verilmiyor

Dünya yazarı Alaattin Aktaş, Merkez Bankası'nın bugün alacağı faiz kararıyla ilgili değerlendirmelerini paylaştı.

Ekonomi yazarı Aktaş: Herkes biliyor ki, Merkez Bankası'nın faiz kararı toplantı salonunda verilmiyor

Aktaş, "Merkez Bankası Para Politikası Kurulu yılın son faiz kararını bugün açıklayacak. Ama herkes biliyor ki PPK yalnızca açıklamayı yapacak. Halen yüzde 15 olan politika faizinin bir puan daha indirilerek yüzde 14'e çekilmesi kuvvetle muhtemel. Daha fazla indirim olabilir diyen de var, faizin sabit bırakılabileceğini söyleyen de... Sizi bilemem tabii ki ama ben kendi adıma bugün kimlerin yerinde olmak istemeyeceğimi söyleyeyim: Şahap Kavcıoğlu, Taha Çakmak, Mustafa Duman, Elif Haykır Hobikoğlu, Emrah Şener ve Yusuf Tuna. Şahap Kavcıoğlu ismine aşinayız da diğer isimleri çıkaramayabiliriz. Onlar da Merkez Bankası Para Politikası Kurulu üyeleri." ifadelerini kullandı.

Aktaş, "Merkez Bankası Başkanı ve Para Politikası Kurulu üyeleri bugün sabah toplanacak ve politika faizi konusunda saat 14.00’te açıklama yapmak üzere bir karara varacak. Teoride tabii ki... Yani yukarıdaki cümlenin 'karara varacak' kısmı teoride... Pratikte pek öyle olmayacak, kaç zamandır olmuyor zaten... Faiz kararı artık öyle Merkez Bankası’nın başkanlık katındaki toplantı salonunda alınır olmaktan çoktan çıktı. Dolayısıyla dün ilgili birimlerin Para Politikası Kurulu üyelerine yaptıkları sunumlar da pek bir anlam taşımıyor. Herkes biliyor ki, yani sunumu yapan da, sunum yapılan da, bugünkü toplantıdaki faiz kararı Ankara-Ulus’ta verilmiyor." diye yazdı.

Yazının tamamını okumak için tıklayın.

MERKEZ BANKASI'NIN 'BAĞIMSIZLIK' TARTIŞMALARI

Dünya yazarı Aktaş'ın da işaret ettiği gibi Merkez Bankası'nın faiz kararını uzun süredir AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın istekleri doğrultusunda verdiği biliniyor. Faize karşı olduğunu her fırsatta dile getiren Erdoğan, katıldığı hemen hemen tüm törenlerde 'faizlerin indirileceği' mesajını veriyor. Erdoğan'ın bu açıklamaları, Merkez Bankası'na müdahale olarak değerlendirilirken, Merkez'in bağımsız olmadığı tartışmalarını da alevlendiriyor.

Etiketler
Faiz Merkez Bankası