'Kara Salı'dan sonra dolar yeniden tırmanışta!

Erdoğan'ın peş peşe yaptığı 'Faiz sebeptir, enflasyon sonuçtur' açıklamaları doları tırmandırdı. Dolar, dün 13.50 seviyesine çıkarken, euro ise 15'i aştı.

'Kara Salı'dan sonra dolar yeniden tırmanışta!

GERÇEK GÜNDEM

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "faiz" açıklamaları dolar ve euroda yeni rekorları beraberinde getirdi.

Son olarak, önceki gün akşam saatlerinde kabine toplantısı sonrası açıklama yapan Erdoğan, ''Faiz sebep, enflasyon neticedir'' dedi. Erdoğan'ın bu açıklamasının ardından dolar 11.47 seviyesine çıkarak rekor kırdı. Ancak doların rekoru bununla sınırlı kalmadı.

BAHÇELİ'NİN AÇIKLAMALARI DOLARI TIRMANDIRDI

Dün ise MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, partisinin grup toplantısında söylediği sözler doları tırmandırdı.

Bahçeli, "Merkez Bankası'nın bağımsızlığını tartışmaya açmak milli iradenin gereğidir. IMF ve faiz lobisi ile fazla yol alamayacağımız ortadadır. Özerk kurumlar milli iradenin üzerinde olamaz.Davul hükümetin boynundayken tokmağın başkalarında olması kabul edilemez. Terörle mücadelenin rövanşını kur üzerinden almak istiyorlar. Bu kez başaramayacaklar. Döviz operasyonları boşunadır. Türkiye'yi teslim alamayacaklar." dedi. Bahçeli'nin sözleri üzerine dolar tarihi zirvesini yeniledi.

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI

Merkez Bankası'nın 18 Kasım'da aldığı faiz indirimi kararı ve önceki günlerde yapılan açıklamalar doları hararetlendirmeye devam ediyor.

Mart ayındaki PPK toplantısında iki puan faiz artışına gittiği için görevden alınan Naci Ağbal’ın yerine guvernörlük koltuğuna oturan Şahap Kavcıoğlu, yüksek faiz karşıtı görüşlerine rağmen beş PPK toplantısında faizi yüzde 19’da sabit tutmuştu.

Sonraki 3 PPK toplantısında ise Kavcıoğlu başkanlığındaki PPK Eylül ayında bir puan, ekim ayında iki puan, kasım ayında da bir puan indirime gitti.

3 ayda yapılan 400 baz puanlık indirim sonrası politika faizi yüzde 19'dan yüzde 15'e inerken Türk lirası, Amerikan doları karşısında tarihi bir düşüş yaşadı.

TÜRK LİRASI DEĞER KAYBETMEYE DEVAM EDİYOR

Merkez Bankası’nın faizle ilgili “çekirdek enflasyon”un dikkate alınacağı yaklaşımının ortaya konması öncesinde 8,28 olan kur, bugün 9.54 itibariyle 13,11'den işlem görüyor.

3,5 ayda Türk parasının sadece 3,5 ayda Amerikan parası karşısında yaşadığı değer kaybı yüzde 59.

Etiketler
Euro Enflasyon Faiz