Merkez Bankası’nın kararı piyasayı hareketlendirdi: Erdoğan, Kılıçdaroğlu’na ‘Güçler benim elimde, ne istersem yaparım’ mesajı vermiş olabilir

Merkez Bankası politika faizinde 200 baz puanlık indirime giderek yüzde 18'den yüzde 16'ya düşürdü. ekonomist Mustafa Sönmez ve ekonomist Murat Kubilay, Merkez Bankası kararını Gerçek Gündem'e değerlendirdi.

Merkez Bankası’nın kararı piyasayı hareketlendirdi: Erdoğan, Kılıçdaroğlu’na ‘Güçler benim elimde, ne istersem yaparım’ mesajı vermiş olabilir

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu bugün toplandı. Kuruldan yüzde 18 olan politika faizinin yüzde 16'ya düşürülmesi kararı çıktı. Karar piyasaları sarstı.

Karar sonrası dolar tarihi zirvesini yenileyerek 9.49 seviyesini gördü.

Merkez Bankası'nın faiz kararını ekonomist Murat Kubilay ve ekonomist Mustafa Sönmez ve Gerçek Gündem'e değerlendirdi.

"KARAR, KILIÇDAROĞLU'NA NAZİRE OLABİLİR"

Erdoğan'ın içgüdüsel davrandığını söyleyen Kubilay, "CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na bir nazire yapma olabileceğini düşünüyorum." yorumunu yaptı.

Kubilay, "Bu gelişmeyi zorunlu şekilde iyiye yormak istersek eğer, en azından yılın geri kalanında faiz indirimine gitmelerine bir alan kalmadığını görmüş oldular. Bu tek olumlu taraf. Bunun dışında geriye kalanlarsa aklı selim bir şekilde hareket etme şeklinde olmadığı yönünde. Daha önce "enflasyon sebep, faiz netice" diye ifade ettikleri görüşü daha net bir şekilde uygulamış oldular. Ama dahası bu kararda çok daha politik tercihlerle, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na bir nazire yapma da olabileceğini düşünüyorum. Erdoğan'ın daha içgüdüsel davrandığı, ekonomik gerçeklerden öte hem kendi inanmış olduğu teoriyi hem de iç politikada kullanabileceği 'Güçler benim elimde, ben ne dersem onu yaparım'ı gerçekleştirdiğini düşünüyorum. Şu esnadan sonra her ne kadar yeni faiz indirimlerine çok açık kapı kalmasa da Türk lirası savunmasız kalmış oldu." ifadelerini kullandı.

"İŞSİZLİK YÜKSEK KALMAYA DEVAM EDECEK"

Kubilay'ın Merkez Bankası'nın faiz kararıyla ilgili değerlendirmeleri şöyle devam etti:

Enflasyonda kısa vadede gerçekçi bir düşüş yok. TL değer kaybettikçe de bu böyle gidecek. En tatsız kısımsa, bu gelişmeyle birlikte piyasa faizlerinin ters tepki verip yukarı doğru gitmesi. Böylece ekonomik aktivitede düşündüğümüzden daha olumsuz sonuçlar olacak. Sadece enflasyon değil, işsizlik yüksek kalmaya devam edecek.

"GÜNÜ KURTARMAYA ÇALIŞIYORLAR"

Hükümet faizleri yapay bir şekilde aşağıda tutarak en azından günü kurtarmaya çalışıyor ama bu sefer bunun çok işleyeceğini zannetmiyoruz. İlk başta bir yangın varken yapılması gerekense yangının paçalara ulaşmasını engellemektir. Yani finansal istikrar sağlamaktır. Faizlerin Türk lirasına istikrar kazandıracak kadar yüksek tutulması gerekiyordu, ancak bu yapılmadı.

"MERKEZ BANKASI YÖNETİMİNDEKİ DEĞİŞİKLİK BUNUN İPUCUYDU"

Ekonomist Mustafa Sönmez ise, geçtiğimiz ay yapılan 1 puanlık indirimin ardından 2 puanlık indirimin beklendiğini söyledi. Sönmez, "2 puanlık indirim ihtimaller dahilindeydi. 1 puan indirdikten sonra amaca ulaşsın diye 2 puanlık bir indirim bekleniyordu. Merkez Bankası yönetiminin değiştirilmesi de bunun ipuçlarını verdi. Dolar 9.50'ye doğru gidiyor. Faizi indirerek piyasaya Merkez Bankası kaynaklarını biraz daha düşük faizle kullandırtmayı amaçlıyorlar. İhracatcı kesim faydalanacak, bankalar faydalanacak. Ekonomiyi, ihracatı canlı tutmaya yani büyüme ayağını bu şekilde canlı tutmaya çalışıyorlar. Ama öbür tarafta dövizlerin yükselmesinin yaratacağı tahribatlar var. Artık onun önüne geçemiyorlar, bu bir tercih." dedi.

Sönmez ayrıca dövizin hızlanmasının enflasyonu yükseltici etki yapacağını, ithalatı pahalılaştıracağını ve döviz borçlarının Türk lirası karşılıklarını arttıracağını söyledi.

Etiketler
Mustafa Sönmez Merkez Bankası Faiz