Merkez Bankası Başkanı’ndan randevu isteyen isteyene: Şimdi de ekonomist Murat Muratoğlu

Sözcü gazetesi yazarı Murat Muratoğlu, bugünkü köşesinde Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'ndan randevu istediğini esprili bir dille kaleme aldı.

Merkez Bankası Başkanı’ndan randevu isteyen isteyene: Şimdi de ekonomist Murat Muratoğlu

Sözcü gazetesi yazarı ekonomist Murat Muratoğlu, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na "Merkez Bankası’nın bağımsızlığını tartışıyorsun. Merkez Bankası Başkanı sana randevu istediğin gün randevu verdi. Bağımsız olmamış olsaydı sana bu randevuyu vermeyebilirdi" sözlerini değerlendirdi.

Muratoğlu "İşte şimdi bulmacanın parçaları bir araya geldi. Merkez Bankası'nın bağımsızlığını meğer 'randevu vermek' sanıyormuş" dedi.

Muratoğlu yazısının ilgili bölümünde şöyle dedi:

"Merkez Bankası'nın adında 'banka' kelimesinin geçtiğine bakmayın. Banka değildir! Karar alma merciidir. Fiyat istikrarını sağlar, finansal istikrarı takip eder.

Ülkenin para politikasını yönetir. Mali piyasaları izler. Düzenleyici tedbirler alır. Kur rejimini ayarlar. Gerektiğinde müdahale eder. Ülke adına altın ve döviz rezervleri biriktirir.

Bağımsızlık lüks değil, gerekliliktir!

Merkez Bankası'ndan randevu istiyorum!

İşte şimdi bulmacanın parçaları bir araya geldi. Merkez Bankası'nın bağımsızlığını meğer “randevu vermek” sanıyormuş.

Nitekim Kılıçdaroğlu'na cevaben “Merkez Bankası'nın bağımsızlığını tartışıyorsun. Merkez Bankası Başkanı sana randevu verdi mi? Randevu verdi. Eğer bağımsız olmamış olsaydı sana bu randevuyu vermeyebilirdi. İşte bağımsız olduğu içindir ki sana randevuyu istediğin gün verdi” dedi.

★★★

O randevuyu vermek için Merkez Bankası, sarayı arayıp sormadıysa, ben de hiçbir şey bilmiyorum bu hayatta…

Önceki bağımsız Merkez Bankası başkanları için “söz dinlemiyordu kovdum” dememiş miydi? Çabuk unutuyor söylediklerini…

Yerine söz dinleyen birini getirdi. Onu da kovdu. Naci Ağbal'ı getirdi. Onu da kovdu! Yerine Şahap Bey geldi… Sarayın emriyle bağımsızca faiz indirdi. Ülke ekonomisine tüy dikti. Geçen hafta başkan yardımcılarından biri bu faiz indirme kararına karşı çıktı diye kovuldu. Bağımsızdı hani? Ne oldu, randevu istedi de vermedi mi?

★★★

Merkez Bankası'nın adında “banka” kelimesinin geçtiğine bakmayın. Banka değildir! Karar alma merciidir. Fiyat istikrarını sağlar, finansal istikrarı takip eder.

Ülkenin para politikasını yönetir. Mali piyasaları izler. Düzenleyici tedbirler alır. Kur rejimini ayarlar. Gerektiğinde müdahale eder. Ülke adına altın ve döviz rezervleri biriktirir.

★★★

Bağımsızlık lüks değil, gerekliliktir! En temelde paranın değerinin siyasal iktidarların kısa vadeli çıkarları ve keyfi uygulamalarına feda etmemek içindir… Hükümetler gelip geçicidir. Ancak ülke ekonomisi geleceği hedeflemektedir.

Bizim Merkez Bankası da bağımsız! Bunu randevu sistemine baktığınızda anlarsınız. Yoksa saray baskısıyla faiz indirmiş, 128 milyar doları kaybetmiş, yedek akçeleri hükümete devretmiş, emir gelmiş hunharca para basmış ne alaka?

★★★

Bir randevu da ben talep ediyorum Merkez Bankası'ndan… Müsait oldukları zaman bazı sorularım olacak. Sadece yarım saatlerini alacağım… Sözüm söz, cevapların noktasına virgülüne dokunmayacağım. Bağımsızlıklarını onaylayacağım!

Etiketler
Merkez Bankası Murat Muratoğlu