Sistem alarm veriyor: 8 ayda 58 milyar TL açık

Sosyal güvenlik sisteminin yıllardır kapatılamayan finansman açığı 2020’de yeni bir rekora koşuyor. Bu yılın ilk sekiz ayı sonundaki açık tutarı, şimdiden öngörülen yıllık açığın 8 milyar TL üzerine çıktı.

Sistem alarm veriyor: 8 ayda 58 milyar TL açık

Salgının etkisiyle dengeleri daha da bozulan bütçeye bir sarsıcı darbe de sosyal güvenlik sisteminden geldi.

Birgün'den Nurcan Gökdemir'in haberine göre; ağustos ayı sonunda sosyal güvenlik sistemi açığı, 2020 yılı için öngörülen toplam açığın 8 milyar TL üzerine çıktı. Açığın finansmanı için bütçeden sekiz ayın sonunda aktarılan tutar 58,3 milyar liraya ulaştı.

Ocak ayında sıfır olan açık, yılın ikinci ayında 6,9 milyar TL, mart ayında ise 1 milyar TL oldu. Salgının etkisiyle bozulan dengeler sosyal güvenlik sistemine nisan ayı itibarıyla damgasını vurdu. Nisanda 8 milyar TL’ye, mayısta 9,2 milyar TL’ye ulaşan finansman açığı, haziran ayında 11,2 milyar TL’ye, temmuz ayında ise 17,3 milyar TL’ye fırladı. Açık, ağustos ayında hız keserek 4,6 milyar TL’ye indi; ancak yıllık hedef, şimdiden 8 milyar TL geride kaldı.

500 MİLYAR TL’YE DOĞRU

Geçen yılın 39,9 milyar liralık açığını altı ayın sonunda geride bırakan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bozulan gelir/gider dengesi, açığın sürekli büyümesine yol açıyor. Geçen yılın sekiz ayı sonundaki 31,6 milyar TL’lik açığa karşı bu yıl aynı dönemde rakam yaklaşık yüzde 60’lık artışla 50,1 milyar TL’ye çıktı.

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir dönem SSK Genel Müdürlüğü yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasında sürekli bir polemik konusu olan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun finansman açığı, 18 yıllık AKP iktidarları döneminde 500 milyar TL’ye yaklaştı. 2002 yılında 7,9 milyar TL olan açık, 2020’nin sekiz ayı sonunda yüzde 500’ün üzerindeki artışla 50 milyar TL’yi geçti. SGK dengelerini bozduğu iddia edilen maaş zamları ise uzun yıllardır enflasyonun gerisinde kalıyor. Buna rağmen 18 yılın sonunda ulaşılan finansman açığı 424 milyar TL’ye ulaştı.

Etiketler
Rekor