Patron çıldırdı: Sendika geldi diye iş yerini kapatıyor

Malatya'da Zara'ya üretim yapan tekstil fabrikasında çalışan işçilerin sendikalı olmasının ardından işveren fabrikayı kapatma kararı aldı.

Patron çıldırdı: Sendika geldi diye iş yerini kapatıyor

GERÇEK GÜNDEM - MERVE ÇOBAN/ Malatya'da Zara'ya üretim yapan tekstil fabrikasında çalışan işçiler sendikalı olunca işveren örgütlenmeyi engellemek için bugüne kadar görülmedik bir yola başvurdu.

Anayasal haklarını kullanarak sendikalı olan işçileri, amirler eliyle sendikadan istifaya zorlayan işveren başarılı olamayınca son çare olarak fabrikayı kapatma kararı aldığını duyurdu.

İşveren, “Fabrikayı kapattım” diyerek işçileri dışarı çıkardı ancak fabrika önünde direniş başladı.

Patron çıldırdı: Sendika geldi diye iş yerini kapatıyor - Resim : 1

'İŞTEN ATARIM' TEHDİDİ

Aynı işverene ait İntem Triko ve Art Fıl Fabrikalarında çalışan işçiler, yaklaşık üç ay önce kötü çalışma koşullarına karşı Türk-İş'e bağlı Türkiye Tekstil, Örme, Giyim ve Deri Sanayii İşçileri Sendikası'na (Teksif) üye olmaya başladı. Sendika kısa sürede Art Fıl Fabrikası'nda çoğunluğu sağlayarak Çalışma Bakanlığı’na yetki müracaatında bulundu.

İddiaya göre; Bakanlıkça yetki tespitinin taraflara bildirilmesinin ardından işveren önce yetkiye itiraz etti ardından da amirleri aracıyla işçileri baskıyla sendikadan istifaya zorladı. İşçilere “Sendikadan istifa etmeyeni işten atarız” şeklinde tehditler savrulduğu, e-Devlet şifreleri istendiği belirtildi. İşçilerin büyük çoğunluğu, baskı ve tehditlere rağmen istifa etmeyince işveren "Fabrikayı kapatıyorum" diyerek 50 işçiyi kapı önüne koydu. Bunun üzerine işçiler fabrika önünde direnişe geçti.

MARKAYA VERİLEN TAAHHÜDE UYMADI

Konuyla ilgili Gerçek Gündem'e konuşan Teksif Sendikası Örgütlenme Uzmanı Bayram Erdoğan, işverenin çalışanların sendikal özgürlüğüne saygı duyacağı konusunda üretim yaptığı markaya taahhütte bulunduğunu hatırlatarak şunları söyledi: "Ancak işveren işçilerin anayasal hakkını kullanmasına saygı göstermedi. İşverenin bu yasa tanımaz tavrını kabul etmiyoruz. İntem Triko ve Art Fıl'da toplu sözleşme yapana kadar eylemlerimiz ve mücadelemiz sürecek."

Etiketler
Malatya Sendika