ABD, AB ürünlerine ek vergi getiriyor: Fransız şarabı, İskoç viskisi, İtalyan peynirleri listede

ABD, Avrupa Birliği (AB) menşeli ürünlere yüzde 10-25 arasında ek gümrük vergileri uygulayacak. 18 Ekim’den itibaren yürürlüğe girecek tarifeler Fransız şarabı, İskoç viskisi, peynir gibi ürünleri içeriyor.

ABD, AB ürünlerine ek vergi getiriyor: Fransız şarabı, İskoç viskisi, İtalyan peynirleri listede

Dünya Ticaret Örgütü (WTO), AB’nin Airbus’a yasa dışı hükümet yardımı yapması gerekçesiyle misilleme olarak ABD'nin 7.5 milyar dolarlık AB ürününe ek vergi uygulamasına onay verdi.

Bunun üzerine ABD Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, ABD; Fransa, Almanya, İspanya ve Birleşik Krallık sivil hava araçlarına yüzde 10 ek gümrük vergisi getirmeyi planlıyor.

Ayrıca İrlanda viskisi, şarap zeytin ve peynir, tereyağı, bazı Avrupa ülkelerinden yoğurt ve bazı domuz eti ürünleri gibi bir yelpazede ürünlere de yüzde 25 vergiler artırılıyor.

Vergi getirilecek ürünler listesinde ayrıca İngiltere menşeli yün ve kaşmir giysiler, battaniyeler; Almanya menşeli kahveler, kamera parçaları; İskoç viskisi; İtalyan peynirleri ve meyveleri gibi spesifik ürünler de yer alıyor.

WTO TARİHİNDEKİ EN YÜKSEK TAZMİNAT

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ara buluculuk makamı, AB ve ABD arasında yaklaşık 15 yıldır devam eden Boeing-Airbus anlaşmazlığına ilişkin kararını dün açıklamıştı.

Kararda, ABD'nin Airbus'a sağlanan yasa dışı desteklemelerden ötürü AB ürünlerine yıllık 7.5 milyar dolarlık ilave gümrük vergileri uygulamasına onay verildiği kaydedilmişti.

Bu karar, WTO tarihindeki yüksek tazminat oldu.

Etiketler
Avrupa Birliği İtalya Vergi