Anadolu Lisesi'nde Menzil tarikatı dayatması

Çok Programlı Anadolu Lisesi'nde Menzil Tarikatı kuralları işletiliyor! Alevi öğrencilere namaz kılma baskısı yapılırken, kız öğrencilere beden eğitimi dersi yasaklandı.

Anadolu Lisesi'nde Menzil tarikatı dayatması

Adıyaman'nın Gölbaşı ilçesine bağlı Belören beldesinde bulunan Belören Çok Programlı Anadolu Lisesi Müdürü Abdullah Özbay, öğrencilere Menzil tarikatına bağlı Semerkand dergilerini okunması için dağıttı. Kız öğrencilerin erkek öğrencilerle konuşması yasaklandı. Beden eğitimi dersi ise kız öğrencilere tamamen yasaklandı. Yeniköy muhtarı, savcılığa dilekçe vererek suç duyurusunda bulundu.

Gazete Duvar'dan Ferhat Yaşar'ın haberine göre, Adıyaman’da Gölbaşı ilçesine bağlı Belören Beldesi Belören Çok Programlı Anadolu Lisesi Müdürü Abdullah Özbay ve rehber öğretmen Gökhan Öksüz hakkında, Alevi öğrencilere namaz kılmaları için baskı yaptıkları iddiası ile aileler tarafından suç duyurusunda bulunuldu.

KIZ ÖĞRENCİLERE BEDEN EĞİTİMİ DERSİ YASAKLANDI

Yeniköy köyünden aileler, namaz kılmayan öğrencilerin notlarının düşürüldüğünü ve kız öğrencilere beden eğitimi dersini yasakladığını iddia etti. Alevi Kültür Derneği Başkanı Cafer Koca: “Kimse kimseye zorla din öğretemez” diyerek tepki gösterdi.

‘HZ. ALİ NAMAZ KILIYORDU, SİZ NİYE NAMAZ KILMIYORSUNUZ?’

Öğrencilerin şikayetini ailelerine iletmesinin ardından, Belören beldesine bağlı Yeniköy köyü muhtarı Adbdurrahman Bener savcılığa dilekçe vererek suç duyurusunda bulundu. Bener, çocukların psikolojik olarak çöktüğünü belirtti. Baskının biran önce bitmesini, okul müdürünün ise görevden alınmasını isteyen Bener; “Olayı ilk olarak komşumuzun kızından öğrendik. Eğitim-Sen’den öğretmenler de gelmişti. Daha sonra kendi oğluma sordum böyle bir şey var mı diye. ‘Evet Baba var. Bize bunları yapıyorlar’ dedi. Müdür ve Rehber öğretmen Alevi öğrencilere, ‘Hz. Ali namaz kılıyordu siz niye namaz kılmıyorsunuz’ diye kızmış. Çocuklar psikolojik olarak çökmüş durumda. Bende Okulun Müdürü hakkında savcılığa bir dilekçe vererek suç duyurusunda bulundum.” dedi.

‘KİMSE KİMSEYE ZORLA DİN ÖĞRETEMEZ’

Köylüler, Alevi Kültür Derneği Başkanı Cafer Koca’yı köye çağırarak okulda yaşananlar hakkında bilgi verdi. Yaşananları Alevi Kültürü Derneği Genel Merkezine de aktaran Koca, “Kimse kimseye zorla din öğretemez. Semerkand dergileri öğrencilere verilerek evlerinde okunması isteniyor. Dernek başkanı olarak bu olayı geç öğrendik. Bununla ilgili genel merkezimizi de bilgilendirdik.” diye konuştu.

Yeniköy Muhtarı Abdurrahman Bener, veliler ve öğrencilerden aldıkları şikayetleri listeleyip bir dilekçe oluşturarak savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Koca’nın aktardığına göre, velilerin ve öğrencilerin şikâyetleri şöyle:

Alevi kız öğrencilere başlarının örtülmesi için baskı kurulması
Zorla namaz kıldırması
Dini kitaplar dışında kitap okumanın yasaklanması
Kız ve erkek öğrencilerin birbirleriyle konuşmasının yasaklanması
Kız öğrencilere beden eğitimi dersinin yasaklanması
Öğrencilere Menzil tarikatının kitaplarının dağıtılması
Geçen sene mezuniyet töreninde sadece erkek öğrencilerin katıldığı Menzil Tarikatına bağlı ‘Haşemi’ adlı tesiste mevlid okutuldu.
Öğrencilere fiziki ve psikolojik şiddetin uygulanması.
Okul müdürü, müdür yardımcısı ve rehber öğretmen bir Veli’nin evini basarak veliyi darp etti. Olay karakola taşındı. Soruşturma devam ediyor.

Etiketler
Alevi Lise Menzil Öğrenci