ABD'den Ortadoğu'ya askeri yığınak!

Pentagon, Ortadoğu’ya amfibi savaş gemisini ve bir Patriot hava savunma bataryasını sevk ettiğini duyurdu.

ABD'den Ortadoğu'ya askeri yığınak!

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, İran’la artan gerilim üzerine Ortadoğu’ya “USS Arlington” amfibi savaş gemisini ve bir Patriot hava savunma bataryasını sevk ettiğini açıkladı.

Pentagon’dan yapılan yazılı açıklamada, “Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığının hafta başında talep ettiği ek askeri güç talebinin bir parçası olarak, komutanlığın görev bölgesine USS Arlington (LPD-24) gemisi ve bir Patriot bataryasının gönderilmesini onayladı” ifadelerine yer verildi. Bu unsurların da İran’ın ABD’ye ait bazı hedeflere saldırmayı planladığı iddiaları üzerine hafta başında bölgeye gönderilen “USS Abraham Lincoln” Uçak Gemisi Taarruz Grubu ile Bombardıman Görev Gücü’ne katılacağı belirtilen açıklamada, “Savunma Bakanlığı İran rejimi, ordusu ve destekledikleri güçlerin faaliyetlerini yakından izlemektedir” denildi.

TAHRAN: ABD’NİN NİYETİ PSİKOLOJİK SAVAŞ

Orta Doğu’daki askeri varlığı artırma kararı, İran’ın ABD’ye ait hedeflere saldırmayı planladığı iddiaları üzerine alındı. İran ise saldırı hazırlığı iddialarını reddetti. İran’ın BM Temsilcisi, Tahran’ın ABD’nin Orta Doğu’daki güçlerine saldırı için yeşil ışık yaktığı söylentilerinin Amerikan yetkililerinin yaydığı ‘sahte istihbarat’ olduğunu savundu. Tahran, ABD’nin bölgedeki askeri gücünü artırmasını psikolojik savaş olarak yorumladı. Askeri sevkıyatın açıklanmamasının ardından, İran’ın dini lideri Ayetullah Hamaney’e yakın din adamlarından Ayetullah Yusuf Tabatabai Nejad, “Milyarlarca dolarlık filoları bir füze ile yok edilebilir” yorumunu yaptı.

NE OLMUŞTU?

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, nükleer anlaşmanın taraflarına petrol ve bankacılıkla ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeleri için 60 gün süre tanımıştı. Ruhani, aksi halde uranyum zenginleştirme seviyesini artırmak dâhil nükleer faaliyetlerini yeniden başlatacağını duyurmuştu. İran’la 2015’te imzalanan nükleer anlaşmanın tarafları Fransa, Almanya, İngiltere ve AB, İran’ın kararına karşı yaptıkları ortak açıklamada, her türlü “ültimatomu” reddettiklerini belirterek Tahran’a sorumluluklarını yerine getirme çağrısı yapmıştı.

Anlaşmanın diğer tarafları Rusya ve Çin ise İran’ın anlaşmanın maddelerini 2015’ten beri uyguladığını vurgulayarak, atılan adımdan ABD’yi sorumlu tutmuştu. ABD yönetimi, Mayıs 2018’de nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilerek İran’a yönelik yaptırımları yeniden uygulamaya koymuştu.

Etiketler
Pentagon