Hindistan'da bir kadın daha Sabarimala Tapınağı'na girdi

Hindistan'da adet görme yaşındaki kadınların girmesinin bugüne dek yasak olduğu Sabarimala Tapınağı'na ilişkin gerilim sürüyor.

Hindistan'da bir kadın daha Sabarimala Tapınağı'na girdi

Cinsiyet eşitliği adına açtıkları davayı kazanan iki kadının ardından, üçüncü bir kadın daha tapınağa girdi. Muhafazakâr grupların protestoları ise sürüyor.

Hindistan’da iki kadının cinsiyet eşitliği adına mahkeme kararıyla Sabarimala Tapınağı’na girmesine karşı protestolar sürerken, üçüncü bir kadın daha tapınağa girdi. Kerala polisi, 46 yaşındaki Sri Lankalı bir kadının, dün gece yarısı tapınağa ayak bastığını açıkladı.

Hindistan’ın güneyindeki Kerala eyaletinde bulunan Sabarimala, adet görme yaşındaki kadınların ziyaret etmesinin dini gerekçelerle yasaklandığı az sayıda tapınaktan biriydi. Ancak iki kadın, 10-50 yaşları arasındaki kadınlara getirilen bu yasağa karşı Yüksek Mahkeme’de açtıkları davayı kazanmış ve çarşamba günü sabaha karşı, polis koruması altında kutsal mekâna girmişti. Bu sırada 5 milyon fazla kadın ise cinsiyet eşitliği için 620 kilometrelik insan zinciri oluşturmuştu.

Tapınağa giren üçüncü kadının ise rahmini aldırdığı, bu nedenle adet görmediği belirtiliyor. Yerel medya, kadının tapınağa eşi ile birlikte, polis korumasında girdiğini yazdı.

Ancak kadınların tapınağa ilk kez girmesinin ardından yüzlerce muhafazakâr protesto için sokağa dökülmüş, eyalette hayat felç olurken polis 700 kişinin gözaltına alındığını açıklamıştı.

Protestolarda, Kerala eyaletini yöneten komünist koalisyon hükümeti hedef alınıyor. Ülkenin iktidar partisi Bharatiya Janata (BJP) ise mahkeme kararının Hindistan’ın değerlerine bir saldırı olduğunu savunarak göstericilerden yana tavır koymuş durumda.

Etiketler
Hindistan