BAE ile ilişkilerde Sedat Peker baharı

Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki ilişkilerde son bir yıla damgasını vuran restorasyon sürecine Sedat Peker ile bağlantılı gelişmeler de eşlik ediyor

BAE ile ilişkilerde Sedat Peker baharı

GERÇEK GÜNDEM - Bundan yaklaşık 2 yıl öncesine kadar Ankara'nın başta Libya ve Suriye'deki iç savaş olmak üzere birçok jeopolitik konuda karşı karşıya geldiği Birleşik Arap Emirlikleri ile yakınlaşma süreci artan bir ivmeyle devam ediyor.

Ankara-Abu Dabi hattındaki ilişkilerdeki yakınlaşmanın yansımalarından biri de organize suç örgütü lideri olduğu iddiasıyla yargılanan Sedat Peker'le ilgili gelişmelerde görülüyor.

Mayıs 2021'de AKP iktidarı aleyhine video çekimlerine başlayan ve ifşaatlarda bulunan Peker'in BAE'de olduğu anlaşılmıştı. Daha sonra Kasım ayında Birleşik Arap Emirlikleri'nin fiili lideri Veliaht Prens Muhammed bin Zayed el Nahyan Ankara'ya bir ziyaret düzenlemişti.

Muhammed bin Zayed'in Ankara ziyareti Erdoğan'ın ekonomik krize çözüm bulma arayışının bir parçası olarak değerlendirilmiş, iki ülke arasında yapılan görüşmelerde Sedat Peker konusunun da gündeme geldiği belirtilmişti.

Sonraki süreçte Youtube videolarına ara veren Peker, BAE tarafından uyarıldığını ve kendisine 'dijital tecrit' açıklamıştı.

Türkiye ile BAE'nin Peker yakınlaşmasının bir diğer meyvesi de Peker'in basın danışmanı olduğu söylenen Emre Olur'un Türkiye'ye getirilmesi oldu. Geçtiğimiz günlerde BAE'ye giden Olur buradan sınır dışı edilerek Arnavutluk'a gönderilmiş, buradan da Türkiye'ye getirilmişti.

Peşi sıra yaşanan bu gelişmeler seçim süreci yaklaştıkça yeni ifşaatlar yapacağını açıklayan Sedat Peker'in BAE'deki durumunu da soru işaretleri altında bırakıyor.

BAE'YE SİHA SATIŞI

Türkiye - BAE ilişkilerinde son dönemin dikkat çeken gelişmelerinden biri de Reuters haber ajansının abonelerine servis ettiği Türkiye'den BAE'eye silahlı insansız hava aracı satışı haberiydi.

Haberde Türk savunma firması Baykar tarafından üretilen 20 adet silahlı insansız hava aracı (SİHA) Bayraktar'ın Birleşik Arap Emirlikleri'ne bu ay teslim edildiği bildirildi.

Kaynaklar, Bayraktarlara talebin arttığı bir dönemde Abu Dhabi ve Riyad'ın Ankara'dan Bayraktar TB2 SİHA'ları temin etmek için müzakereler yaptığını bildirdi. Konu hakkında bilgi sahibi kaynak "BAE ile müzakerelerde hızlıca 20 adet SİHA'nın teslimine karar verdiler" dedi ve araçların bu ay teslim edildiğini kaydetti.

Etiketler
Birleşik Arap Emirlikleri Sedat Peker Türkiye