Putin'in nükleer tehdidine Batı'dan yanıtlar: Hangi ülke seferberlik kararını nasıl karşıladı?

Rusya'nın kısmi seferberlik ilan etmesi ve Putin'in nükleer silah tehditlerinin ardından Batı başkentlerinden yapılan açıklamalarda 'başarısızlık ve panik' vurgusu vardı

Putin'in nükleer tehdidine Batı'dan yanıtlar: Hangi ülke seferberlik kararını nasıl karşıladı?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Rusya'da kısmi seferberlik ilan etmesinin ve Batı'yı nükleer silahlarla tehdit etmesinin ardından birçok ülkeden açıklamalar geldi.

Kararın ardından Rusya'daki savaş yanlısı ve aşırı milliyetçi birçok sosyal medya figürü kararı destekleyici paylaşımlar yaptı. Rusya'daki aşırı milliyetçi gruplar bir süredir Harkiv'den çekilen Rus ordusunu eleştiriyordu.

KARAR ÇİN'DE NASIL KARŞILANDI?

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan konuyla ilgili yapılan ilk açıklamada ise tüm taraflara itidal çağrısı yapıldı ve Çin'in Ukrayna konusundaki duruşunun sabit ve açık olduğuna dikkat çekildi.

The Guardian'ın aktardığına göre Putin'in seferberlik kararı Çin'in Twitter benzeri sosyal medya uygulaması Weibo'da da yankı buldu. Birçok kullanıcı durumun iç açıcı olmadığını ancak Rusya'nın yenilmesi durumunda Çin'in Batı'yla baş başa kalacağı yorumunu yaptı.

Bir kullanıcı ise, "Çin'in çıkarları için Rusya'nın çok güçlü olmaması gerekiyor. Ama aynı zamanda tamamen de düşmemeli" yorumunda bulundu.

BATI'DAN TEPKİLER

Çek Cumhuriyeti Başbakanı Petr Fiala:

"Putin tarafından ilan edilen kısmi seferberlik Ukrayna'daki savaşı tırmandırma girişimi ve Rusya'nın tek saldırgan olduğunun yeni bir kanıtı. Ukrayna'ya yardım edilmesi gerekiyor ve kendi çıkarımızı için buna devam etmeliyiz"

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace:

"Putin'in kendi verdiği sözü tutmayarak seferberlik ilan etmesi ve Ukrayna'nın bazı bölgelerini yasa dışı şekilde ilhak etmesi işgal harekatının başarısızlığa uğradığının kabul edilmesidir.

O ve onun savunma bakanı on binlerce vatandaşını kötü teçhizatlı ve kötü komuta edilecek şekilde ölüme yolluyor"

ABD'nin Ukrayna Büyükelçisi Bridget Brink:

"Hileli referandum ve seferberlik zayıflık ve başarısızlık göstergesi. ABD, Rusya'nın ilhak ettiği bölgeleri asla tanımayacak"

Hollanda Başbakanı Mark Rutte:

"Seferberlik ve Donetsk'te referandum çağrıları, hepsi birer panik göstergesi. Nükleer silahlarla ilgili kullandığı retorik daha önce defalarca duyduğumuz şeyler ve ilgimizi çekmiyor. Hepsi bildiğimiz retoriğin bir parçası. Sakin kalmalarını öneririm"

Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko:

"Seferberlik ve Putin'in nükleer tehditleri saldırganın Ukrayna'yı fethetme ve Ukraynalıları yok etme arayışına yardım etmeyecek. Tiran sonunda kendisini ülkesine gömecek süreci başlattı. Medeni dünya şeytanın kökünden sökülüp atılması gerektiğini anlamalı. Ve aldatıcı 'barış görüşmelerinden' bahsetmiyorum."

Litvanya Savunma Bakanı Arvydas Anušauskas:

"Rusya'nın askeri seferberliği aynı zamanda bizim sınırlarımızda da gerçekleşecek. (Kaliningrad bölgesi) Litvanya'nın hızlı yanıt güçleri Rusya'dan gelebilecek herhangi bir provokasyona karşı yüksek alarm durumuna geçiyor"

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki:

"Müttefiklerimizle birlikte yapabileceğimiz her şeyi yapacağız. Rusya, Ukrayna'yı yok etmeyi ve bazı topraklarını ele geçirmeyi deneyecek. Buna izin veremeyiz."

Etiketler
Rusya Silah Tehdit