Gözetleme teknolojisinin yeni kurbanı İranlı kadınlar: Başörtüsünü denetlemek için kullanılacak

İran'da hükümet sıkılaştırılan başörtüsü yönetmeliğini denetlemek için toplu taşıma araçları ve sokaklarda yüz tanıma teknolojisi kullanmaya hazırlanıyor

Gözetleme teknolojisinin yeni kurbanı İranlı kadınlar: Başörtüsünü denetlemek için kullanılacak

GERÇEK GÜNDEM - İran hükümeti ülkede sıkılaştırılan başörtüsü zorunluluğunu denetlemek için toplu taşıma araçlarında yüz tanıma teknolojisini kullanmayı planlıyor.

Erdemi Yüceltme ve Ahlaksızlığı Engelleme Merkezi Sekreteri Muhammed Golpayegani tarafından yapılan açıklamada kadınların giyimlerini sıkı bir şekilde denetlemek için gözetleme teknolojilerinin kullanılacağı ifade edildi.

Ülkede 15 Ağustos'ta yayınlanan kararnameyle birlikte başörtüsü zorunlulukları sıkılaştırılmış, kararın ardından birçok kadın sokakta, otobüste ve trende başı açık görüntülerini sosyal medyadan paylaşarak kararnameye tepki göstermişti.

Ülke geneline yayılan gösterilere İranlı yetkililer, gözaltı ve tutuklama dalgasıyla yanıt vermişti. Bazı kadınlar ise televizyonlarda itiraf konuşmaları yapmaya zorlanmıştı.

28 yaşındaki Sepideh Rashno'nun otobüste yanındaki bir kişi tarafından uygun şekilde başörtüsü takmadığı için azarlanmış, daha sonra bu kişi diğer yolcular tarafından otobüsten indirilmişti. Görüntülerin sosyal medyada yayılmasının ardından Rashno gözaltına alınmıştı.

Ülkedeki hak savunucusu gruplar Rashno'nun gözaltında dövüldüğünü ve ardından televizyona çıkarılarak kendisini azarlayan yolcudan özür diletildiğini bildirdi.

2015'ten bu yana İran hükümeti oluşturulan biyometrik kimlik kartlarıyla birlikte vatandaşlarının iris taraması, parmak izi ve yüz ifadeleri gibi verileri topluyor. Araştırmacılar bu verilerin yüz tanıma teknolojisinde kullanılarak, kadınlar için giyim kodlarını sağlamak adına kullanılmasından endişe ediyor.

İran'da başörtüsü zorunluluğu 1979'daki İslam Devrimi'nin ardından yürürlüğe girmişti. Ancak aradan geçen yıllarda milyonlarca kadın bu zorunluluğu fiili olarak esnetme yoluna gitmişti.

Etiketler
İran Teknoloji