İtalya'da erkek civcivlerin öldürülmesi yasaklandı

İtalya’da hayvan hakları savunucuları, erkek civcivlerin öldürülmesinin yasaklanmasını kutluyor.

İtalya'da erkek civcivlerin öldürülmesi yasaklandı

Yapılan araştırmalara göre dünya genelinde her yıl yedi milyar erkek civciv yumurta ve et endüstrisi için ‘verimli olmadığı’ gerekçesiyle öldürülüyor.

Bugünlerde hayvan hakları savunucuları İtalya’da erkek civcivlerin öldürülmesinin yasaklanmasını kutluyor. Ağustos ayının başında İtalya, endüstrideki bu vahşete son diyerek Almanya ve Fransa'dan sonra erkek civcivlerin öldürülmesini yasaklayan 3’üncü ülke oldu.

Bu karar, İtalya'da tavukların yumurtası için hapsedildiği kafes eziyetinin son bulmasında büyük ilerleme kaydeden Animal Equality ve çok sayıda hayvan hakları kuruluşunun aylarca yürüttüğü kampanyaların ardından geldi.

Animal Equality İtalya Yönetici Direktörü Alice Trombetta yaptığı basın açıklamasında, "Bu, İtalya'daki hayvanlar için çok önemli ve tarihi bir haber. Animal Equality, çiftlik hayvanlarını korumak için hükümetle birlikte çalışıyor. Parlamento nihayet yumurta üretim endüstrisinin en tartışmalı yönlerinden birini düzenleyen bu değişikliği onayladı” dedi.

"Hayvanlar artık endüstriyel atık olarak kabul edilemeyecek duyarlı varlıklardır" diyen Trombetta, “Her gün gerçekleşen erkek civcivlerin öldürülmesi artık norm olarak görülmeyecek. Kurumlar artık ülkemizin ve hayvanların ilerlemesi için bu uygulamaya son verebilecek teknolojilerin aşamalı uygulamasını destekleyerek ve hızlandırarak taahhüt etmelidir.” ifadelerine yer verdi.

NE OLMUŞTU?

2021'de Animal Equality İtalya, çiftliklerin ve şirketlerin erkek civcivleri öldürmesini yasaklayacak bir dilekçe oluşturdu. Dilekçe kısa sürede yüz binlerce imza topladı ve olaydan birkaç ay sonra, Aralık 2021'de, milletvekilleri uygulamanın yasaklanmasını resmen önerdiler.

3 Ağustos 2022'de erkek civcivlerin öldürülmesinin yasaklanması, Temsilciler Meclisi tarafından resmen yasalaştı ve 2026'da yürürlüğe girecek.

TÜRKİYE NE DURUMDA?

Erkek civcivlerin öldürülmesi hayvan endüstrisinde yaygın bir uygulama. Çünkü yumurtlayamazlar ve et için kullanılmazlar. Çoğu zaman doğumlarından sonraki günler, hatta saatler içinde öldürülürler.

Erkek civcivler, genellikle bir dizi travmatik uygulamaya maruz kalırlar. Karbondioksit ile boğulma, boyun kırılması veya civcivlerin bir öğütücüye atılması gibi yöntemler bu uygulamaların başında gelir.

Türkiye’de erkek civcivlerin öldürülmesini yasaklayan bir yasa henüz yok. Yumurtası için yetiştirilen tavukların hapsedildiği zalim ve çağdışı kafes sistemine son verilmesi için çalışan Çiftlik Hayvanlarını Koruma Derneği’nin Kafessiz Türkiye Kampanya Direktörü Emre Kaplan, Almanya ve Fransa’nın ardından İtalya’nın da erkek civcivlerin öldürülmesini yasaklamasının önemli bir gelişme olduğunu vurguladı.

Kaplan şu ifadelere yer verdi:

“Türkiye’de de veteriner hekimlerden aldığımız bilgiler bu zulmün hala Türkiye’de de devam ettiği yönünde. Bunun en kısa sürede son bulması gerekiyor. Türkiye’de ne yapabileceğimizi öğrenmek için ilgili paydaşlardan bilgi topluyoruz.”

Etiketler
İtalya