İngiltere'de Boris Johnson hükümeti bugün düşebilir

İngiltere'de Başbakan Boris Johnson'ın Muhafazakar Parti liderliği için bugün güven oylaması yapılacağı açıklandı

İngiltere'de Boris Johnson hükümeti bugün düşebilir

GERÇEK GÜNDEM - İngiltere'de Başbakan Boris Johnson için Muhafazakar Parti liderliği konusunda güven oylaması yapılacak.

Avam Kamarası'nda yapılacak güven oylamasının yerel saatle akşam 18.00 ile 20.00 arasında gerçekleşeceği ve sonuçların bir saat içerisinde açıklanacağı belirtildi.

Boris Johnson hükümeti Kovid kısıtlamalarının olduğu bir dönemde başbakanlıkta kısıtlamaları delecek şekilde parti yapıldığı gerekçesiyle aylardır baskı altındaydı.

Aylar süren spekülasyonların ardından en az 54 milletvekilinin güvenoylaması için yazılı talepte bulunduğu belirtildi.

Johnson'ın oylamayı kazanması için Muhafazakar Parti vekillerinin yarısından bir fazlasının oyunu alması gerekiyor. Bu da 180 oy anlamına geliyor.

Boris Johnson oylamayı kazanması durumunda parti lideri ve başbakan olarak görevine devam edebilecek. Ayrıca bir yıl boyunca kendisine karşı güven oylaması yapılamayacak.

Johnson'ın oylamayı kaybetmesi durumunda ise parti içerisinde yeni bir lider ve başbakan seçilmesi için yarış başlayacak. Johnson bu yarışa katılamayacak.

2018'te Theresa May'in başbakanlığına karşı yapılan güven oylaması May'in lehine sonuçlanmış ancak May 5 ay sonra parti içerisindeki çekişmelerden dolayı görevinden istifa etmişti.

Etiketler
Muhafazakar İngiltere