Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen anlattı: Türkiye topyekun mücadeleye hazır olmalı

Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen, Rusya-Ukrayna savaşı üzerine Türkiye'nin topyekun milli savunma için hazır olması gerektiğine dikkat çekti.

Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen anlattı: Türkiye topyekun mücadeleye hazır olmalı

GERÇEK GÜNDEM

Rusya-Ukrayna savaşının 17'ncı gününde bölgedeki çatışmalar devam ediyor. Birçok şehirde çatışmalar sürerken, Başkent Kiev, Cherkasy, Harkiv, batı Ukrayna'daki Lviv ve kuzeydoğu Sumy bölgesi de dahil olmak üzere Ukrayna genelinde hava saldırıları olduğu bildirildi.

Rusya-Ukrayna arasındaki savaş devam ederken, dünyanın gözü ise geçen günlerde Türkiye’deydi. Türkiye’nin bölgedeki barışı sağlamak adına kilit bir ülke olduğu vurgusu yapılırken, Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanları ile Antalya'dabir araya gelmişti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, kapsamlı bir barış planı, Ukrayna'nın tarafsızlık statüsü ve Türkiye'nin garantörlüğünün masada olduğunu belirtti.

Öte yandan Türkiye’nin konumu ve çevresindeki savaş ve çatışmalar ülke güvenliğinin önemini tekrar gündeme getirdi.

TÜRKİYE'Yİ BEKLEYEN TEHLİKE: 'HAZIR OLMALIYIZ'

Gerçek Gündem’e açıklamalarda bulunan emekli Tuğgeneral Nejat Eslen, “Nasıl gelişeceğini bilemediğimiz küresel ve bölgesel güç mücadelesinin jeopolitik fay hatlarındaki depremlerinin, yani savaşların gelecekte Türkiye’nin güvenliğini nasıl etkileyeceğini de şimdiden kestirmek mümkün değildir” dedi.

Türkiye’nin Ukrayna’daki savaştan ders çıkarması gerektiğine dikkat çeken Nejat Eslen, “Türkiye, Ukrayna savaşından çıkarılacak derslerle, gerektiğinde milli imkanlarla, topyekun savunma yapacak şekilde güvenlik yapısını düzenlemelidir” diye belirtti.

Nejat Eslen, Rusya Ukrayna savaşı üzerine yaşanan süreci ve Türkiye’nin neler yapması gerektiğini şu sözlerle anlattı:

"ABD’nin İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra kurduğu dünya düzeni içinde, uluslararası meseleleri çözümlemek amacı ile kurulan Birleşmiş Milletlerin, mevcut yapısı ile bu görevini yapamadığı bir daha anlaşılmış, bu kurumun yeniden yapılandırılması ihtiyacı açık seçik ortaya çıkmıştır.

ABD talep ettiği için görev alanı dışında olmasına rağmen antlaşmanın beşinci maddesini yürürlüğe koyarak Afganistan’a müdahale eden, Irak’ta, Libya’da görev yapan NATO, Ukrayna savaşına sadece seyirci kalmış, bu ülkede yaşanan acıları sadece izlemiştir. Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra ordularını küçülten Avrupa ülkeleri, Rus ordusu karşısında çaresiz kalmıştır. Ukrayna savaşı, Avrupa kıtasında, güvenliği ve istikrarı garanti edecek uluslararası bir kurumun olmadığın da kanıtlamıştır.

Ukrayna’da bu ülkenin halkı erkeği, kadını, genci, yaşlısı ordusu ile birlikte topyekun savunma yapmak zorunda kalmıştır. Nasıl gelişeceğini bilemediğimiz küresel ve bölgesel güç mücadelesinin jeopolitik fay hatlarındaki depremlerinin, yani savaşların gelecekte Türkiye’nin güvenliğini nasıl etkileyeceğini de şimdiden kestirmek mümkün değildir.

Türkiye, Ukrayna savaşından çıkarılacak derslerle, gerektiğinde milli imkanlarla, topyekun savunma yapacak şekilde güvenlik yapısını düzenlemelidir. Bu düzenleme, topyekun savunma konseptinin benimsenmesini, TSK’nın yapısının nitelik ve nicelik olarak gözden geçirilmesini, Orduya, Ukrayna’daki gibi gerektiğinde sadece milli imkanlarına dayanarak topyekun savunma yapma yeteneğinin kazandırılmasını amaçlamalıdır.

Bu kapsamda bedelli askerlik sistemi kaldırılmalı, her Türk gencinin, gerektiğinde topyekun milli savunma içinde görev yapacak şekilde askerlik sanatını öğrenmesi mutlaka sağlanmalıdır. Ayrıca, topyekun savunma konsepti içinde, Ukrayna’da olduğu gibi, işgal edilecek bölgelerde güçlü direnç için özel tedbirler pekiştirilmelidir."

Etiketler
Ukrayna Rusya Türkiye