Ukrayna Ankara Büyükelçisi Bodnar: Türk tarafı, Montrö Sözleşmesi'ni titizlikle uyguluyor

Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali hakkında yaptığı açıklamada, "Türk tarafı, Montrö Sözleşmesi'ni titizlikle uyguluyor." dedi.

Ukrayna Ankara Büyükelçisi Bodnar: Türk tarafı, Montrö Sözleşmesi'ni titizlikle uyguluyor

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin 8'inci gününde gözler taraflardan gelen açıklamalarda ve müzakerelerde. Türkiye ise Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ni Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun açıklamasına göre 'dostane' bir şekilde uyguladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Habertürk TV'de katıldığı canlı yayında Rusya'nın dört savaş gemisi için Boğazlar'dan geçiş bildiriminde bulunduğunu, ancak Türkiye'den gelen talep üzerine bildirimin geri çekildiğini söyledi.

Çavuşoğlu, "Dostane bir şekilde Rusya'ya 'bu gemileri göndermeyin' dedik. Rusya da bunun üzerine gemileri göndermekten vazgeçti" ifadelerini kullandı.

UKRAYNA ANKARA BÜYÜKELÇİSİ VASYL BODNAR'DAN AÇIKLAMA

Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Ukrayna'da yaşanan gelişmeleri gerçekleştirdiği basın toplantısı ile açıkladı.

Bodnar, Rusya'nın uluslarası savaş hukukunda sivil alanlarda kullanılması yasaklı olan misket bombaları kullandığını da açıkladı.

Büyükelçi Bodnar, Montrö Sözleşmesi hakkında yaptığı açıklamada; "Rus gemilerine Boğazlardan geçiş izni verilmemesinden son derece memnunuz. Türk tarafı, Montrö Sözleşmesi'ni titizlikle uyguluyor." dedi.

Vasyl Bodnar açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

Rusya bu savaşı manevi ve maddi olarak kaybettiğini anlayınca daha fazla saldırıya geçti. Özellikle sivil altyapı tesislerine ateş ediyorlar ve siviller öldürülüyor, insanların yaşadığı semtlere ateş ediliyor. Sivil halktan insanlar rehine alınıyor ve koruma olarak kullanılıyor. İnsanların yaşadığı yerlere askeri birlikler konuşlandırılıyor.

RUSYA MİSKET BOMBASI KULLANIYOR

Çok ağır silahlar kullanılıyor bunların arasında misket bombaları da var. Balistik füzeler ve seyir füzelerinin kullanımı topyekün artık hal aldı. Ateş edilen, yıkılmış, ateşlere bürünmüş sivil tesislerin görünümü hepinizi etkilemiştir. Bu da Rus saldırganlığının asıl niteliğini gösteriyor.

KAYNAKLARI TÜKENMEK ÜZERE

Rusların saldırılara devam etmek için kaynaklarını tüketmek üzere olduklarını da görüyoruz. Elimizdeki bilgilere göre Rusya da sıkı yönetim ilanına hazırlanıyor ve sonrasında da seferberlik ilanı edilecek. Savaşın uzun zaman devam edeceğini işaret ediyor.

Rus gemilerine boğazlardan geçiş izni verilmemesinden son derece memnunuz. Türk tarafı, Montrö Sözleşmesi'ni titizlikle uyguluyor.

ABD Başkanı Biden’ın güçlü destek sözleri verdi ve sert yaptırımları var ama biz tabii ki daha fazlası yapılabilir diye düşünüyoruz. Uçuş yasağını destekliyoruz. Gerek siviller gerekse alt yapı tesisleri için en büyük tehdit Rus uçaklarından geliyor

Rus birlikleri, nükleer santral tesisimiz çok yaklaştılar ve orada sivil halk ekolojik bir felekati önlemek için santrali korumaya çalışıyorlar.

Etiketler
Ukrayna Ankara Montrö Sözleşmesi