'Suriye’nin petrolünü çalma girişimi'

Şam yönetiminden Amerikan enerji şirketi ile SDG arasındaki sözleşme için “Suriye’nin petrolünü çalma girişimi” çıkışı geldi.

'Suriye’nin petrolünü çalma girişimi'

Suriye’de terör örgütü YPG’nin ana omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG), ABD’li Delta Crescent Energy LLC adlı enerji şirketiyle yaptığı petrol anlaşmasına Şam yönetiminden tepki geldi.

Şam yönetimi yapılan petrol anlaşmasına tepki gösterdi.

Suriye Dışişleri Bakanlığı, bunun Suriye’nin petrolünü “çalma girişimi” olduğunu ve anlaşmanın uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirtti. Konunun, geçen perşembe günü ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi’nde gündeme geldiği, Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham’in “SDG’li Mazlum Abdi’nin kendisini bilgilendirdiğini ve Suriye’nin kuzeyindeki petrol sahalarının modernize edilmek istendiğini” söylediği belirtilmişti.

Graham’ın ayrıca ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya anlaşmayı destekleyip desteklemediğini sorduğu, Pompeo’nun da “Anlaşma umduğumuzdan biraz daha uzun sürdü ve şimdi uyguluyoruz” yanıtını verdiği aktarılmıştı. Al Monitor’un haberinde, anlaşmanın “Beyaz Saray’ın bilgisi ve teşviki ile imzalandığı”, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’nin Türkiye’ye konu hakkında bilgi verdiği ve “Ankara’nın olumsuz tepki göstermediği” iddia edilmişti.

HTŞ İLE ÇATIŞMA

Öte yandan Londra merkezli, muhaliflere yakın Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, ülkenin kuzeybatısında Suriye ordusunun HTŞ liderliğindeki cihatçı gruplara operasyon düzenlediğini duyurdu. Habere göre çatışmalarda 12 asker, 6 cihatçı öldü. AA’nın haberine göre ise Şam’ın müttefiki Rusya’nın İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ne düzenlediği hava saldırılarında 3 sivil yaşamını yitirdi, en az 7 sivil yaralandı.

Etiketler
Petrol Suriye