İspanya'da kasırga alarmı

İspanya Meteoroloji Ajansı AEMET, ülkenin Akdeniz kıyısı için tropikal Medicane kasırgası uyarısı yayınladı.

İspanya'da kasırga alarmı

İspanya Meteoroloji Ajansı AEMET, ülkenin Batı Akdeniz kıyısının 13 Eylül Cuma günü tropikal Medicane kasırgası etkisine girebileceği konusunda uyarıda bulundu.

Meteoroloji ajansından yapılan açıklamada ülkenin Girona, Tarragona, Castellón, Valencia, Alicante, Murcia, Almería, Mallorca, Menorca, İbiza ve Formentera kentleri için alarm seviyesinin sarı ve turuncuya yükseltildiği bildirildi.

Tropikal Medicane kasırgası oluşumunun şu an için Akdeniz üzerinde bulunduğunu belirten İspanya Meteoroloji Ajansı, Balear Adaları'nda aşırı yağış ve kuvvetli rüzgar beklendiğini belirtti.

Balear Adaları üzerinde oluşmaya başlayan tropikal Medicane kasırgası sebebiyle rüzgarın saatteki hızının 90 ila 100 km'ye ulaşabileceği ve kasırganın Valensiya Körfezi'ne doğru yöneleceği aktarıldı.

Alicante Üniversitesi, İspanya Meteoroloji Ajansının yayınladığı uyarının hatalar içeriyor olabileceğini ve kasırga tahmininin doğru olmayabileceğini belirtse de her koşulda önlem alınması gerektiğini vurguladı.

TROPİKAL MEDICANE KASIRGASI NEDİR?

Akdeniz ve kasırga kelimelerinin İngilizce'deki karşılığı olan 'Mediterranean' ve 'hurricane'in birleşiminden oluşam 'Medicane', Akdeniz havzası üzerinde tropikal kasırga benzeri özellikler gösteren hava durumu olarak tanımlanıyor. Tropikal kasırgalara nazaran daha küçük olan Medicane kasırgaları aşırı yağış ve güçlü rüzgarları beraberinde getiriyor. Tropikal Medicane tipi kasırgalar zaman zaman Kategori 1 ve Kategori 2 seviyesi kadar kuvvete erişebiliyor.

Geçtiğimiz yıl eylül ayında Yunanistan ve Türkiye de tropikal Medicane tipi Zorba kasırgasının etkisi altına girmiş ve kasırga Yunanistan'da büyük tahribata yol açmıştı.

İspanya'da kasırga alarmı - Resim : 1

Etiketler
İspanya Akdeniz Meteoroloji