Devletin zirvesinden çelişkili 'güvenli bölge' açıklamaları

Türkiye ile ABD, Suriye’nin kuzeyinde YPG’nin kontrol ettiği bölgede güvenli bölge oluşturulması çalışmalarına 7 Ağustos’ta vardıkları mutabakatın ardından başladı.

Devletin zirvesinden çelişkili 'güvenli bölge' açıklamaları

Müşterek Harekât Merkezi’nin kurulmasının ardından insansız hava araçları ve helikopterlerle hava devriyesi, ardından da müşterek kara devriyesi başladı.

Müşterek kara devriyesinin başlamasından önce Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD ile ağustos ayı başındaki görüşmelerde belli bir takvim üzerinde genel bir mutabakat oluştuğunu belirtmiş, “Bu çerçevede belirlenmiş faaliyetlerin belli bir sıra ve tempoda yapılmasını bekliyoruz, bu konuda ilerlemeyi arzu ediyoruz” demişti.

İlk müşterek kara devriyesinin ardından Milli Savunma Bakanlığı’ndan da “5-7 Ağustos tarihlerinde ABD heyetiyle varılan mutabakat çerçevesinde güvenli bölgenin tesisine, belirlenen takvim çerçevesinde planlandığı gibi devam edilmektedir” açıklaması yapıldı.

Buna karşın ilk müşterek kara devriyesinin yapıldığı gün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Anlaşılan o ki müttefikimiz bizim için değil, terör örgütü için güvenli bir bölge oluşturmanın peşinde” dedi ve “Eylül ayı bitmeden Fırat’ın doğusunda kendi askerlerimizle fiilen güvenli bölge oluşumunu başlatmamış olursak artık kendi yolumuza gitmekten başka çaremiz kalmayacaktır. Bu iş öyle 3-5 helikopter uçuşuyla, 5-10 araç devriyesiyle, göstermelik birkaç yüz askerin bölgede bulunmasıyla olacak iş değildir” ifadelerini kullandı.

Trump’a mesaj

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, Erdoğan, önceki gün de Trump’a sıcak mesajlar göndererek “Dostum Trump ile samimi ve güçlü bir diyaloğumuz var. İki ülkeyi ilgilendiren meselelerde temas halindeyiz. Önümüzdeki dönemde Sayın Trump’ın ülkemize ziyaretiyle taçlandıracağımıza inanıyorum. Her seviyede güçlü ilişkiler içindeyiz” ifadelerini kullandı.

Ankara, tek taraflı operasyon seçeneğini masada tutarak ve Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanı’nın verdiği sert güvenli bölge mesajlarıyla ABD’yi güvenli bölge konusunda kendi tezlerine yaklaştırmaya çalışıyor. Erdoğan, güvenli bölge için son tarih olarak verdiği eylül ayı sonunda, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu çerçevesinde ABD Başkanı Donald Trump’la görüşecek. Erdoğan’ın bu açıklamasının, doğrudan Trump’la yapacağı görüşme öncesi “el yükseltme” mesajı belirtiliyor.

Sınıra beton blok

Suriye’nin kuzeyinde oluşturulması planlanan güvenli bölge için Müşterek Harekât Merkezi’nin kurulduğu Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesindeki Suriye sınırının sıfır noktasına beton bloklar sevk edildi. Beton blokların, TSK’nin mevcut mevzilerindeki nöbet kulübelerinin güçlendirilmesi için sevk edildiği belirtildi.

ABD'li generaller Akçakale'de

Güvenli bölge konusunda ABD Avrupa Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Stephen Twitty ile ABD Merkez Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Thomas Bergeson’un önceki gün Ankara’da başlayan Türkiye ziyareti, dün de Müşterek Harekât Merkezi’nin kurulduğu Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde devam etti. Türkiye’nin güvenli bölge için talep ettiği en az 30 kilometre derinliğe ABD şu ana kadar olumlu yanıt vermedi. Türkiye-Suriye sınırının Fırat’ın doğusundaki yaklaşık 450 kilometrelik hattın hangi bölümünde güvenli bölge kurulacağı konusu da belirsizliğini koruyor. Askerler arasında görüşmeler sürerken siyasi olarak verilen sert mesajlarla Türkiye’nin ABD’yi ikna çabası sürüyor.

Etiketler
Ağustos Suriye Türkiye YPG