Yeni Zelanda'da kürtaj yasallaşıyor

Yeni Zelanda'da 1977'den kalma kürtaj yasası değişiyor. Jacinda Ardern hükümeti, 20 haftaya kadar kürtaja izin veren bir yasa hazırladı.

Yeni Zelanda'da kürtaj yasallaşıyor

Yeni Zelanda hükümeti, kürtajı suç olmaktan çıkaran bir yasa tasarısı hazırladı. Tasarı, kürtajı bir sağlık meselesi olarak tanımlıyor ve 20 haftaya kadar bu tıbbi işleme izin verilmesini öngörüyor.

İşçi Partisi hükümetinin hazırladığı tasarı, ülkenin 1977 yılından kalma kürtaj yasalarında planlanan ilk reform olma özelliğini taşıyor. 2017 seçimlerini kazandıktan sonra yasayı değiştirme sözü veren Başbakan Jacinda Ardern de, planlarını parlamentodaki tartışmalar yüzünden ertelemek zorunda kalmıştı.

Ülkede mevcut yasa, kürtajı suç sayıyor ve bir kadının kürtaj olabilmesi için iki doktor tarafından ‘hamileliğin, annenin zihinsel ya da fiziksel sağlığı açısından tehlikeli olduğu’ yönünde rapor yazılmasını gerektiriyor. Doktorların bu raporu yazabileceği zemin ise çok dar; söz gelimi cinsel saldırı veya bir çocuğa maddi olarak bakamayacak olma gibi durumlar geçerli sayılmıyor.

YENİ YASA NEYİ ÖNGÖRÜYOR?

Şimdi hazırlanan yasa ise 20 haftaya kadar kürtajı suç olmaktan çıkaracak. Kürtaj olmak isteyen kadınları kürtaj karşıtlarının protestolarından korumak için kliniklerde güvenli alanlar oluşturulacak. Kürtaj yapmak istemeyen doktorlar bu yaklaşımlarını hamile kadınlara vakit kazandırmak için önceden anlatacak.

Adalet Bakanı Andrew Little, “Kürtaj Yeni Zelanda’da hâlâ suç olan tek tıbbi işlem. Güvenli kürtajın bir sağlık meselesi olarak ele alınması ve düzenlenmesi gerekir. Bir kadının bedenine ne olacağını seçme hakkı vardır” dedi.

Kadın hakları örgütleri ise yeni yasanın bir ilerleme olduğunu teslim etmekle beraber 20 haftayı az bulduklarını vurguladı.

Kürtaj hakları örgütü ALRANZ’dan yapılan açıklamada, “Olabileceği kadar iyi değil ama statükodan çok daha iyi. Hükümete bu açıdan saygı duymamız gerekir. Fakat 20’inci hafta civarında tespit edilen hamilelikler var ve yeni tasarı onlara sonuçları değerlendirmeleri için çok az vakit tanıyor” denildi.

Etiketler
Kürt Yeni Zelanda