Seksin beyindeki etkileri nelerdir?

Seks terapisti Dr. Janet Brito cinsellik ve zevk üzerine merak edilenleri yazdı.

Seksin beyindeki etkileri nelerdir?

Söz konusu seks olduğunda mutlak olarak doğru pozisyon veya mutlak doğru bir biçim tanımlamak mümkün değildir.

Bireyler çok geniş bir yelpaze içerisindeki pozisyonlarla, fantezilerle ve metotlarla cinsel deneyimlerini yaşamaktadırlar.

İletişime açık olmak, bireyin kendisiyle barışık olması ve ihtiyaç duyduğunda yardım istemekten çekinmemesi bireyler için cinsel deneyimi ve hazzı her daim artıran ve kaygıları gideren yegane yöntemler olmuştur.

Seks terapisti Dr. Janet Brito, Medicalnews Today'de kaleme aldığı yazısında, "Genital organlar seksin en önemli unsuru olsa da, seksten alınan zevkte vücudun birçok organının da rolü vardır. Haz duyulan seksin baş aktörü olan beyin, cinsel hazzı destekleyen hormonları salgılayarak cinsel uyarılmayı zevk hissine dönüştürür" diyor.

1960'lı yıllarda William Masters ve Virginia Johnson adlı araştırmacılar cinsel uyarılmayı dört ayrı kademede tanımlayıp, her bir aşamanın vücuttaki kendine has etkilerini açıkladıklarından bahseden Brito, "Yapmış oldukları araştırma bugün de geçerliliğini koruyan ve dört ayrı kategoride incelenen cinsel uyarım ve tepki kavramını açıklamaktadır" ifadesini kullanıyor ve bunları şöyle açıyor:

1. Arzu ya da heyecan

Seks esnasında insana haz veren duyular vücudun bir çok farklı bölgesinden kaynaklanmaktadır.Arzulama evresinde, penis, vajina, vulva ve klitoris içerisinde bulunan dokulara kan akışı sağlanır. Bu sayede ilgili bölgelerdeki sinirlerin cinsel duyuya olan hasssasiyetleri artar. Buna ek olarak vajina kayganlaşır ve vücuttaki kaslar kasılmaya başlar.

2. Plato

Plato evresinde, bireyin arzusu artamaya devam eder. Vajina, penis ve klitoris daha hassas bir hale gelir. Bu safhada bireyler arzu ve isteklerinde çeşitli dalgalanmalar yaşayabilir. Cinsel arzunun aniden artması daha sonra azalması ve tekrardan eski seviyesine yükselmesi gibi.

3. Orgazm

Doğru bir uyarılma ve sağlıklı mental durumla, bireyler orgazma ulaşabilir. Çoğu kadın için klitoral uyarılma orgazma giden en kestirme ve verimli yoldur. Erkekler ise penisin daha uzun bir süre uyarılmasına ihtiyaç duyar. Erkeklerin yanı sıra bazı kadınlarda orgazm esnasında erkeklere benzer bir boşalma yaşayabilir. Orgazm esnasında hem erkek hem de kadın genellikle genital bölgelerinde kasılma yaşarken, bazı çiftler tüm vücutlarıyla da kasılma yaşayabilirler.

4. Rezolüsyon ( Çözülme)

Orgazm sonrası vücuttaki kaslar gevşeyerek uyarılma öncesi durumlarına geri döner. Fakat bu çözülme evresi kadın ve erkek bireylerde farklılık gösterir. Çoğu erkek boşalma anından hemen sonra yeniden bir orgazm yaşayamazken bu durum kadınlar için geçerli değildir. Çözülme evresinde çoğu erkek ve kadın dış uyarımlara karşı tepkisiz bir periyoda girer. Bu esnada dışarıdan gelen cinsel uyarılmalara herhangi bir tepki vermek mümkün değildir.

Seksin beyindeki etkileri

Seksin zevk veren bir duyu olabilmesi için beynin cinsel uyarımları zevk veren duyular haline dönüştürmesi gerekmektedir.

Vücudun cinsel bölgesinde çokça bulunan sinirler beyne spesifik sinyaller gönderirken, beyin gelen bu sinyalleri çeşitli cinsel haz duyularına dönüştürür.

Seksin bazı durumlarda zevk vermemesinin nedenleri

Maalesef seks herkes için zevk veren bir aksiyon değildir. Aslında seks esnasında zevk yerine acı hisseden bireyler de oldukça yaygındır. Kadınların çokça yoğunlukta olduğu bu grupta, hayatlarının belli bir döneminde seks yaparken acı hisseden kadınların oranı yüzde 75 iken bu oran erkeklerde yüzde 10 ile yüzde 20 arasında değişmektedir.

Kadınların cinsel ilişki esnasında acı duymaların belli başlı sebepleri ise;

• Vajinal enfeksiyonlar,
• Özellikle leğen bölgesinde ve doğumdan kaynaklı meydana gelen doku zedelenmeleri ve fonksiyon bozuklukları,
• Vajina kuruluğuna ve acı hissi duyulmasına neden olan hormonal değişiklikler.

Erkekler de bazı durumlarda cinsel ilişki esnasında acı duyabilmektedirler. Bu duruma neden olan başlıca nedenler ise;

• Peniste mevcut bulunan yapısal anormallikler ve şekil bozuklukları,
• Enfeksiyonlar,
• Prostat kaynaklı rahatsızlıklar.

Aseksüel olarak tanımlanan bireyler seksten herhangi bir zevk almaz iken, demiseksüel olarak tanımlanan gruba ait olan bireyler ise belli bir limite veya şarta bağlı olarak cinsel ilişkiden zevk alabilmektedirler. Bütün farklı cinsel yönelime sahip bireyler ve hem erkek hem de kadınlar için seksten alınan zevk ve hazzı etkileyen diğer bazı faktörler ise;

• Cinsel ilişkiden acı duyulmasına sebep olabilecek kadın cinsel organınım yetersiz seviyede kayganlaşması,
• Bireyin geçmişte yaşadığı cinsel travma ve psikolojik sorunlar,
• Bireyin cinsel arzularını yeterince tatmin edemeyen cinsel yakınlaşmalar,
• Cinsel yolla bulaşan hastalıkların mevcudiyeti.

Eğer cinsel ilişki esnasında aşağıdaki durumlar ile karşılaşıyorsanız bir doktora görünmeniz gerekiyor olabilir:

• Sürekli tekrar eden ve zamanla daha da kötüye giden acı veya ağrı hissi,
• Kayganlaştırıcı kullanımı, değişik pozisyonlar deneyimleme vb. gibi çözümlerin herhangi bir sonuca ulaştıramaması,
• İdrar veya anormal görülen vajinal kanamalarla birlikte herhangi bir ağrı hissi var ise...

Bazı insanlar, genellikle de kadınlar doktorların verdiği tavsiye ve önerilerin bazen işe yaramadığından ve problemlerini çözemediğinden yakınır. Unutulmamalı ki seks sonunda mutluluk ve eğlence getiren karşılıklı anlayışa dayalı bir tecrübedir. Zevk yerine acı veren deneyimleri yaşan bireylerin gerekirse farklı doktor ve uzmanlardan tavsiye almaları kendileri ve partnerleri için en uygun seçenek olacaktır.

Tatmin edici bir seks için gerekli ipuçları

2018 yılında yapılan bir bilimsel araştırmada erkek ve kadın bireyler arasında orgazma ulaşma açısından ciddi bir fark olduğu gözlemlenirken bu farkı kapatmak ve daha haz dolu bir deneyim yaşamak için özellikle kadınlar için aşağıdaki metotları önerdi:

• Oral seks ve ihtiyaç duyulduğu takdirde genital bölgenin el ile uyarılması,
• Daha uzun süre devam eden seks,
• Bireylerin karşılıklı olan güvenleri ilişkilerinden tatminleri,
• Seks esnasında sarf edilen aşk dolu sözler,
• Fantezi ve arzuların açıkça paylaşımı.

Kesin bir orandan bahsetmek güç olsa bile, kadın bireylerin büyük çoğunluğu klitoral uyarılma olmaksızın orgazm olamamakta. Bazı kadınlar için belli bir pozisyonda seks yapmak orgazm için yeterli olurken, diğerleri içinse farklı pozisyonları denemek ve gerekirse el ile klitorisi uyarmak gerekmektedir. Bu durum gayet normal olup klitoral uyarılmaya ihtiyaç duyan kadınların çekinmeden partnerlerinin yardımına başvurması en makul ve basit çözümdür.

Erkekler açısından ise seksin süresiyle doğru orantılı olarak artan zevk ve haz duyusunun iki temel nedeni zaman geçtikçe biriken hazzın belli bir yoğunluğa ulaşması ve partnerinin giderek orgazm olmaya yaklaştığını hissetmenin verdiği ekstra motivasyon. Erken boşalmanın önüne geçmek isteyen erkekler ise zaman zaman derin nefes alarak veya ritmlerini yavaşlatarak cinsel ilişki süresini optimal seviyede tutabilmektedir.