Salihli'de JES direnişi: Mahkemeden ÇED kararı

Manisa’nın Salihli ilçesinde 9 adet jeotermal sondaj kuyusu için verilen ÇED Olumlu kararı Manisa Bölge İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Salihli'de JES direnişi: Mahkemeden ÇED kararı

Manisa'nın Salihli ilçesinin Adala ve Dombaylı köylerinde yapılması planlan 9 adet jeotermal sondaj kuyusu için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verdiği Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu kararına karşı Salihli Çevre Derneği öncülüğünde yurttaşlar tarafından açılan iptal davasında Manisa Bölge İdare Mahkemesi kararı iptal etti.

Birgün'den Aycan Karadağ'ın haberine göre; Manisa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün Dinamik Enerji Yatırımları Sanayi şirketi tarafından 14 adet jeotermal kuyu arama projesi için verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararı yurttaşların itirazları sonucunda Manisa Bölge İdari Mahkemesi tarafından iptal edilmişti.

Şirket ise yargı kararlarının arkasından dolanmanın yeni bir yolunu buldu. İptal edilen projesi sonrası küçük koordinat değişikliği ile 2 ayrı proje sundu. Bakanlık, 9 jeotermal kuyusu projesi için ÇED Olumlu, 4 jeotermal sondaj kuyusu projesi için de ÇED Gerekli Değildir kararı verdi.

JES’LERE KARŞI MÜCADELEMİZ SÜRECEK

Salihli Çevre Derneği Başkanı Avukat Seçil Ege, “Şirket her yolu deniyor ve mahkeme kararlarını hiçe sayıyor. Bu kısır bir döngüye dönüyor. Bakanlığın buna engel olması gerekirken bölgede yaşayan yurttaşlar olarak biz engel oluyoruz. Olmaya da devam edeceğiz. Bu bölgede JES’lere karşı mücadelemiz sürecek. Tarım ve yeraltı sularına ciddi zarar veriyorlar. Bölgedeki yeraltı su havzalarının arsenik miktarı sınır değerin 300 katı oranına geldi. Bölgede kanser vakaları aşırı derecede arttı. Bu yüzden artık yenilerine izin verilmemeli” diye konuştu.

Etiketler
Manisa Mahkeme Sondaj